Liefhebbers van een lekker stukje speciale kaas weten hoe lastig het vaak is om zo’n delicaat kaasje aan te snijden. Want bijzondere kazen zijn qua structuur, hardheid, broosheid of zachtheid net zo verschillend als de kleuren van de regenboog. De punt brie van de mat is heel erg zacht van binnen maar ook van buiten beslist niet hard. Terwijl bijvoorbeeld een stuk oude kaas juist geheel hard en brokkelig is. Heb jij ook wel eens zitten worstelen met een ongeschikt kaasmes? Dan is nu de oplossing binnen handbereik.
Hoe kan een messenmaker nu een kaasmes ontwerpen dat al deze verschillen aan kan?
Dat is dus gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Robert Herder een serie van vier prachtige kaasmessen ontwikkeld voor de meest gegeten kaassoorten. Toen ze bij Robert Herder de plannen voor het vervaardigen van een lijn hoogwaardige kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle belangrijke kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn daarbij onderzocht.
Zo kwamen er uiteindelijk vier kaasmessen in deze serie terecht. Ieder mes met de specifieke eigenschappen en uitvoering die het mes geschikt maken voor juist harde of zachte kaas en alles wat er tussenin zit. In deze en de volgende blogs gaan we deze kaasmessen de revue laten passeren.
Robert Herder vervaardigd dit prachtige kaasmes Kapro speciaal voor de kleine geitenkaasjes. In een ergonomisch ontwerp combineerde men de belangrijke snij eigenschappen met een exclusief design. Het lemmet is gemaakt van prachtig gevlamd pruimenhout. Het spitse lemmet heeft een licht gewelfde snede. Dat zorgt ervoor dat het mes makkelijk afrolt naar het eind van de snede toe. Dit kaasmes heeft geen kartels omdat dat niet werkt bij het snijden van zulke delicate zachte kaas. De Kapro snijdt zonder moeite door de harde en soms wat brokkelige korst en vervolgens door de zachte kaas. Een mooi snijvlak blijft achter op de kaas. Zo presenteer je je gasten en jezelf een mooi gesneden stukje kaas. De Kapro is liggend naast de kaasplank een sieraad op tafel.
Verwerk geitenkaas eens in onderstaand recept en serveer iets verrassends bij de borrel.
Je hebt nodig voor 8 personen:
Bereiding: