• Dalipassage 2
 • 7811DB EMMEN
 • Klantenservice: 0591-547631
 • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
 • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Omdat we inmiddels al heel wat Herder kaasmessen hebben mogen verkopen en we van onze klanten heel goede ervaringen horen vertellen we in deze blogs wat deze kaasmessen zo bijzonder maakt. De Herder kaasmessen worden ook ambachtelijk met de hand vervaardigd door de meester messenmakers van Herder in Solingen.

 

 

Robert Herder Cio is hèt universele kaasmes

Voor ieder type kaas is er een Herder kaasmes. In de prachtige serie van vier kaasmessen is kaasmes Cio een opvallende verschijning. Het is een universeel kaasmes bij uitstek. Opvallend zijn de sierlijke openingen in het lemmet en het mooie pruimenhouten heft. De uitsparingen in het lemmet voorkomen het vastplakken van de kaas bij het snijden van zachte of juist harde kaas zoals Gouda of Gruyère. Deze openingen zijn zorgvuldig gepolijst en de randen zijn met de hand glad gemaakt om zo het snijden van de kaas moeiteloos te laten verlopen.

 

Kaasmes Cio

 

Net als bij de andere kaasmessen uit deze serie is het pruimenhouten heft onder een zodanige hoek geplaatst dat je nooit met je handen aan de kaas komt bij het snijden. Zo blijven je handen schoon en het is hygiënisch bij het snijden en serveren van kaas aan je gasten.

 

Voor de gezellige avond met vrienden die van kaas houden hebben we nog een tip voor een gevarieerde kaasplank met een lekker receptje met dadelsalsa. Dat past heel goed bij een stukje brood met een smaakvol stukje kaas.

 

Kaasplank met dadelsalsa

 

Je hebt nodig voor 4 personen:

 

 • Een halve citroen
 • 250 gram verse dadels
 • 50 gram ongebrande walnoten
 • 2 el verse basilicum
 • 250 gram roombrie
 • 150 gram blauwaderkaas 50+
 • 150 gram port salut
 • 250 gram oude kaas 
 • 2 sneetjes muesli-notenbrood
 • Een half stokbrood
 • 2 sneetjes meerzaden brood

 

 

Dadelsalsa maken:

 

Rasp het geel van de schil van de halve citroen en pers hem uit. Haal de pit eruit en snijd de dadels fijn, hak ook de walnoten fijn en snijd de basilicum. Meng het met de citroenrasp van de schil, het citroensap, de gehakte walnoten en het basilicum en laat dit minstens een kwartiertje staan, zodat de smaken de tijd krijgen om goed bij elkaar te komen.

 

Leg de verschillende soorten kaas op een mooie houten plank, doe de dadelsalsa in een schaaltje en zet deze in het midden. Serveer je kaas aan je gasten met puntjes muesli-notenbrood, meergranenbrood of plakjes stokbrood. 


In het assortiment kaasmessen van Herder vindt je voor elke soort kaas een geschikt kaasmes. De kaasmessen van Herder maken kaas snijden voor iedereen makkelijk. Bij Schilmesje zijn we oprecht trots dat we deze mooie ambachtelijk gemaakte messen mogen verkopen. Je maakt er een kaasliefhebber heel blij mee!

 

Pano voor harde en brokkelige kaas

 

Kaasmes Pano is door Robert Herder speciaal gemaakt voor de hardere soorten kaas.

Harde kaas stelt totaal andere eisen aan een kaasmes dan zachte of middelzachte kaas. Vanzelfsprekend is de kaas door de hardheid en vaak ook brokkeligheid een uitdaging op zich voor de maker van een kaasmes.

 

 

Om harde kazen goed en zonder veel moeite te kunnen snijden heb je een lemmet met kartels nodig. Essentieel tijdens de ontwikkeling was de keuze van het beste type kartels. Een golvende vorm of juist getand, lang of kort, breed of juist heel fijn? Ook belangrijk is de hoek en de keuze voor een enigszins buigzaam of juist wat stugger lemmet. Uiteindelijk is voor kaasmes Pano een bolgeslepen kartel als beste uit de bus gekomen.

 

 

Brood- en Kaasmes Robert Herder Pano

 

Bolgeslepen kartels voor links- en rechtshandigen

 

Op onderstaande foto is duidelijk zichtbaar dat de kartels van de Pano op een speciale manier wijd uit elkaar staan. Dit mes snijdt aan twee kanten want de kartels zijn aan beide zijden geslepen. Dus kun je er zowel met links als met rechts mee snijden. Dat is een zeldzaamheid in messenland.

 

Handvervaardigd met prachtig pruimenhout

 

Bij Robert Herder maken ze alle messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand. Dat geldt ook voor de prachtige Pano, met veel geduld en precisie en de kneepjes van het ambacht. Het prachtig pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is erg mooi om te zien en ligt perfect in de hand. Geheel met de hand vervaardigd en afgewerkt met fijne olie dat de prachtige tekening van het pruimenhout extra laat opvlammen. Perfect om mee te snijden, want het lemmet is zo geplaatst ten opzichte van het heft dat je vingers de kaas niet raken.

 

 

Met de Pano snijdt je ook een stukje brood

 

Bijkomend voordeel is dat de kartels van de Pano ook prima een stukje brood snijden. Daarmee is de Pano een ideaal mes op de kaasplank. Naast de kaas snijdt je meteen een stukje brood voor je gasten met hetzelfde mes.

 

Kaasplank tip met ingelegde radijsjes

 

Om je gasten iets lekkers voor te zetten hierbij een tip voor de kaasplank. Wist je dat ingelegde radijsjes heel goed bij harde kazen passen?

 

Je hebt nodig:

 • Een goed afsluitbare glazen pot

Ingelegde radijsjes:

 • 450 gram radijsjes
 • 1 rode ui
 • Gemalen peper, bv vier seizoenen peper
 • 200 ml balsamicoazijn wit
 • 100 ml water
 • 75 gram suiker
 • 1 tl zout
 • 1 tl mosterdzaad
 • 1 tl jeneverbes
 • 2 el appelstroop
 • Enkele plakken fries roggebrood

Tips kaasplank:

 • Geitenkaas 55+
 • Hollandse blauwaderkaas
 • Harde geitenkaas met koriander
 • Leidse kanter 40+
 • Belegen kaas 3 jaar oud

 

 

Aan de slag:

 

Verwijder met een Molenmesje de steelaanzet van de radijsjes en snijd de radijsjes in kwarten.  Snijd de ui ook in kwarten en daarna in dunne kwart ringen.

 

Breng de witte balsamicoazijn aan de kook met het water, zout, suiker, mosterdzaad, de jeneverbessen en wat gemalen peper. Voeg dan de radijsjes toe, breng het weer aan de kook en haal het van het vuur. 

 

Maak de afsluitbare pot vooraf goed schoon en doe de radijsjes in de pot, 

sluit het goed af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Leg alle kaas op een mooie plank. Serveer het met de ingelegde radijsjes, 

de appelstroop en het roggebrood.

 

In de afsluitbare pot kun je de radijsjes 3 maanden in de koelkast bewaren.

 


Liefhebbers van een lekker stukje speciale kaas weten hoe lastig het vaak is om zo’n delicaat kaasje aan te snijden. Want bijzondere kazen zijn qua structuur, hardheid, broosheid of zachtheid net zo verschillend als de kleuren van de regenboog. De punt brie van de mat is heel erg zacht van binnen maar ook van buiten beslist niet hard. Terwijl bijvoorbeeld een stuk oude kaas juist geheel hard en brokkelig is. Heb jij ook wel eens zitten worstelen met een ongeschikt kaasmes? Dan is nu de oplossing binnen handbereik.

 

 

Speciale kaasmessen van Robert Herder voor alle soorten kaas

 

Hoe kan een messenmaker nu een kaasmes ontwerpen dat al deze verschillen aan kan?

 

Dat is dus gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Robert Herder een serie van vier prachtige kaasmessen ontwikkeld voor de meest gegeten kaassoorten. Toen ze bij Robert Herder de plannen voor het vervaardigen van een lijn hoogwaardige kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle belangrijke kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn daarbij onderzocht. 

 

Zo kwamen er uiteindelijk vier kaasmessen in deze serie terecht. Ieder mes met de specifieke eigenschappen en uitvoering die het mes geschikt maken voor juist harde of zachte kaas en alles wat er tussenin zit. In deze en de volgende blogs gaan we deze kaasmessen de revue laten passeren.

 

Kaasmes Robert Herder Kapro

 

Kaasmes Kapro is speciaal ontworpen voor zachte geitenkaas

Robert Herder vervaardigd dit prachtige kaasmes Kapro speciaal voor de kleine geitenkaasjes. In een ergonomisch ontwerp combineerde men de belangrijke snij eigenschappen met een exclusief design. Het lemmet is gemaakt van prachtig gevlamd pruimenhout. Het spitse lemmet heeft een licht gewelfde snede. Dat zorgt ervoor dat het mes makkelijk afrolt naar het eind van de snede toe. Dit kaasmes heeft geen kartels omdat dat niet werkt bij het snijden van zulke delicate zachte kaas. De Kapro snijdt zonder moeite door de harde en soms wat brokkelige korst en vervolgens door de zachte kaas. Een mooi snijvlak blijft achter op de kaas. Zo presenteer je je gasten en jezelf een mooi gesneden stukje kaas. De Kapro is liggend naast de kaasplank een sieraad op tafel.

 

Verwerk geitenkaas eens in onderstaand recept en serveer iets verrassends bij de borrel.

 

 

Rolletje geitenkaas met truffel en crunch van pistache

 

Je hebt nodig voor 8 personen:

 • 200 gram verse geitenkaas naturel
 • 1 eetlepel truffel tapenade
 • 40 gram gepelde pistachenootjes
 • 40 gram gedroogde cranberry'sBereiding:

 1. De plakjes geitenkaas kneed je samen tot een rol van ongeveer 10 cm lang. 
 2. De rol snijd je half door met je Kapro kaasmes in de lengte. 
 3. Bestrijk de snijkant van 1 helft met de tapenade van truffel en dan leg je de andere helft erop.
 4. Hak dan de pistachenoten en cranberry’s fijn. 
 5. Meng het geheel goed en leg het op een bord. 
 6. Rol dan  de geitenkaasrol erdoor en druk de noten en cranberry’s voorzichtig een beetje aan.
 7. Met het kaasmes Kapro snijd je ook van deze rol zonder moeite mooie plakjes.
 8. Serveer ze op een toastje en maak je gasten blij.
In de serie excellente kaasmessen, ontwikkeld door Herder, is uiteraard een topklasse kaasmes voor de zachte kaassoorten te vinden. Want het mooi en egaal snijden van een stukje zachte kaas is een uitdaging voor veel mensen. Heb jij ook wel eens tijdens de verjaardagsvisite zitten prutsen met een ongeschikt mes om de toastjes voor de gasten te beleggen met een plakje zachte camembert of roombrie? Of, beter gezegd, met wat een mooi plakje had kunnen zijn als... Wat een gedoe kan kaas snijden zijn. 

 

 

Toen Herder startte met de research voor een lijn speciale kaasmessen hebben ze alle soorten kaas die er toe doen binnen de Europese grenzen ter hand genomen. Uiteindelijk resulteerde dat in vier kaasmessen van hoge kwaliteit waarmee je alle belangrijke kazen goed kunt snijden. Vanzelfsprekend worden deze kaasmessen op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd door de meester messenmakers in Solingen.

 

Iedereen kan mooi kaas snijden met kaasmes Mola

 

Aan alle ergernis rondom het snijden van zachte kaas komt nu een einde met kaasmes Mola. Een kaasmes peciaal ontwikkeld voor alle zachte soorten kaas. Zonder moeite snijd je camembert, roombrie, Reblochon de Savoie, een Sainte Maure geitenkaasje of roomzachte gorgonzola.

 

 

Kaasmes Robert Herder Mola

 

 

De Mola herken je direct met het gevorkte en smalle lemmet, zodat de zachte kaas niet kan blijven plakken. Het lemmet is lichtjes gebogen en is voorzien van gegolfde tanden die aan één kant geslepen zijn. Deze tanden worden in het traditionele maakproces zorgvuldig met de hand gepolijst.  Je houdt het mes vast aan het prachtig uitgevoerde pruimenhouten heft. Dat heft staat zodanig onder een hoek dat je nooit met je hand in de kaas komt. Het sierlijk gevorkte uiteinde van het lemmet laat je het delicate stukje kaas opprikken en serveren aan je gasten. Snijden en serveren zonder de kaas aan te raken.

 

Kaasmessen van Herder: de cadeautip bij uitstek voor kaasliefhebbers!

 

We gaan vandaag een heerlijk klein mediteraans gerechtje maken met mozzarella dat geschikt is voor bij de lunch maar ook voor een gezellig avondje.

 

Gegratineerde tomaten met plakjes buffelmozzarella en pesto

 

Je hebt nodig voor 4 personen:

 

 • 1 klein ongesneden boerenbrood 
 • 2 stevige trostomaten
 • 2 bolletjes buffelmozzarella
 • Kant en klare pesto
 • 50 gram gemengde olijven in plakjes
 • Enkele blaadjes verse basilicum 
 • Gedroogde oregano

 

 

De bereiding:

 

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Snijd het brood met je Herder broodmes in 4 schuine sneden van zo’n 1,5 cm dik. 
 3. Wrijf deze in met een doorgesneden teen knoflook en gril de plakken brood een paar minuten in de oven.
 4. Snijd de tomaten met een Molen schilmesje moeiteloos gelijke plakjes. 
 5. De mozzarella snijd je met je nieuwe Mola kaasmes zonder gedoe in mooie gladde plakken.
 6. Leg wat tomaat, pesto en mozzarella op de broodjes. 
 7. Strooi er de gedroogde oregano en olijvenplakjes over en kruid dit met wat peper.
 8. Leg het in een ovenschaal en gratineer het geheel tot de kaas mooi gesmolten is.
 9. Serveer het uit aan je gasten en geniet ervan!