• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op werkdagen voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 50 euro gratis verzending

Als je zelf een winkel en een webshop hebt waar je messen verkoopt heb je natuurlijk het voorrecht met al deze producten in je eigen keuken aan de slag te gaan. Alleen dan kun je ervaren wat het ene mes doet verschillen van het andere, hoe het in de hand ligt en voor welke producten dat specifieke mes bij uitstek geschikt is. Vraag je ons om advies dan krijg je geen gelikt verkoop praatje maar gewone eerlijke informatie waar je wat mee kunt en die je helpt bij de aanschaf van het juiste Herder mes voor jou.  

 

De messen van bijvoorbeeld Herder zijn stuk voor stuk ambachtelijke producten en ieder mes heeft zijn eigen kenmerken. Vandaag gaan we weer eens een keer een maaltijd bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het bijzondere van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat staal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 ( Rockwell). Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal door de meesterslijpers van Herder al zeer scherp te slijpen, maar met de befaamde Solinger dunslijptechniek maken ze van de Lignum 3 een absoluut topmes. Een mes met een heel goede balans en grip waardoor je veilig kunt werken.

 

Lignum 3

 

Veilig snijden

In het volgende recept gaan we niet alleen snijden maar ook gebrande nootjes hakken met onze Lignum 3. Veilig hakken doe je door het mes met de punt te laten rusten op de snijplank en het heft iets op te tillen, en dan in een rustig tempo het heft op en neer te bewegen waardoor als het ware een rollende beweging ontstaat. Houd je een product vast zorg dan dat je vingertoppen naar binnen zijn gekeerd. Doe het vooral rustig, alleen echte topkoks snijden met de snelheid van een mitrailleur. Een houten snijplank snijd niet alleen fijn maar is ook veilig voor je mes.

 

 

Stamppot van knolselderij met venkel

Voor dit vegetarische gerecht voor 4 personen heb je nodig:

  • Een knolselderij van zo’n 1,5 kg
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 gram venkel
  • 2 el olijfolie mild
  • 50 gram hazelnoten, ongebrand
  • 4 vegetarische braadworstjes
  • 20 gram selderij
  • 200 gram crème fraîche
  • snufje gemalen nootmuskaat

 

Aan de slag:

  1. We gaan de knolselderij rondom schillen met ons koksmes. Zet hem op een snijplank, met één hand vast houden, en rustig de schil van boven naar beneden afsnijden. We snijden de knolselderij in gelijke plakken en dan in blokjes van 1,5 cm. Doe de melk in een pan en breng het aan de kook. Pas op voor overkoken. Kook daarin de blokjes goed gaar, ongeveer 25 minuten. Giet het af en vang een kopje van het kookvocht op.
  2. Dan gaan we de venkel schoonmaken, de onderkant, de stelen en het groen eraf snijden.Snijd het venkelgroen mooi fijn en bewaar dit voor de garnering. Gooi de andere resten niet weg, je kunt dergelijke snijresten heel goed gebruiken om bouillon van te trekken. Daarvoor kun je het ook prima invriezen.
  3. Snijd de venkel in de lengte in mooie plakken van ongeveer 1,5 cm. Schep het in een royale schaal of kom om met de olie, leg het op een bord en breng op smaak met peper en zout. 
  4. Rooster dan zonder olie de hazelnootjes in een hete koekenpan 5 minuten op middelhoog vuur. Schud ze af en toe voorzichtig om. Blijf erbij want noten kunnen best snel verbranden. Doe ze uit de pan op een bord dan koelen ze direct af en garen niet verder meer. Hak de noten dan met je koksmes grof. Voor dit soort werk is een Lignum 3 onmisbaar en een houten snijplank is voor het snij en hakwerk in de keuken aan te bevelen.
  5. Verhit de grillpan op een hoog vuur. Gril in delen de plakken venkel 3 min. per kant, tot ze mooi geschroeid zijn. Houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie.
  6. Bestrijk de vega worstjes een beetje met de rest van de olie. Gril ze 6 minuten in de grillpan, zodat er van die mooie grillstrepen ontstaan. Keer ze halverwege om. 
  7. Snijd ondertussen de selderij grof. Pureer driekwart van de knolselderijblokjes met de selderij, crème fraîche, nootmuskaat en het kopje kookvocht met een staafmixer tot een smeuïge puree. Schep de rest van de knolselderijblokjes erdoor. Naar smaak zout en peper toevoegen. 
  8. Serveer deze heerlijke vegetarische stamppot met de gegrilde plakken venkel, bestrooi het met de gehakte hazelnoten en het venkelgroen en leg er tenslotte een worst bij. Dat wordt smullen!

Inmiddels ligt de zomer al weer achter ons. Met de verandering van het seizoen komt er thuis ook weer zin in bij die periode passende gerechten. Herken je het? Met de oogst van wat er in voorjaar en zomer allemaal is geteeld is er volop keuze om iets lekkers te gaan maken.


Het najaar is een heel geschikte tijd voor het bereiden van pompoenen aangezien deze volop verkrijgbaar zijn van eigen bodem. In de winkel of op een kraampje langs de weg, aan jou de keuze. Wij wonen in een plattelands omgeving dus pak ik de fiets en in de omgeving zijn stalletjes met groente en fruit genoeg te vinden. Ook de boerderijwinkel is een prima adres. Het is duurzaam, rechtstreeks van het land en de teler krijgt een eerlijke prijs.


Pompoen met een spaanse twist

We geven in dit gerecht de flespompoen een spaanse twist met heerlijke chorizoworst en gegrilde paprika’s. Die paprika’s gaan we even grillen maar wil je het wat eenvoudiger houden met de bereiding dan kun je ze ook kant en klaar in de pot kopen.



We hebben nodig voor 4 personen:

  • 850 gram flespompoen
  • 250 gram chorizoworst
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 300 gram paprika’s om te grillen
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 800 gram bruine linzen (blik)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 350 ml kippenbouillon (tablet)
  • 150 ml witte port


Herder keukenmes is de ideale pompoensnijder

We snijden vandaag met het Herder keukenmes. De grote broer van het onvolprezen Molen schilmesje. Dit keukenmes is perfect voor het snijden van de pompoen maar ook kleinere groenten als de paprika en de uien zijn moeiteloos te snijden met het vlijmscherpe carbonstalen mes. Met een mooi royale lemmetlengte en een greepvast beukenhouten heft.


Keukenmes Herder Carbonstaal


De bereiding:

  1. Halveer de pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant er met een lepel uit, dat is verreweg het handigst.
  2. Snijd de pompoen in parten met het keukenmes en verwijder de schil. Halveer de parten.
  3. Snijd de chorizoworst in plakjes en de rode ui in kwarten.
  4. Snijd de knoflooktenen fijn en hak de peterselie grof.
  5. Halveer de krieltjes en spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken.
  6. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Gril deze in een grilpan of even in de oven. Als paprika zwart wordt van het grillen is dat niet erg, je kunt het gewoon eten. Zet de gegrilde paprika apart als het klaar is. Gebruik je gegrilde paprika uit de pot laat deze dan uitlekken.
  7. Bak de chorizo in een, liefst gietijzeren, pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep de chorizo uit de pan en leg het op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan want dat gaat smaak geven aan het gerecht.
  8. Bak nu in het bakvet van de chorizo de ui met het paprikapoeder 3 minuten op middelhoog vuur.
  9. Bak dan de gesneden knoflook 3 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak het 2 minuten mee.
  10. Voeg dan de gegrilde paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer goed door en breng het aan de kook.
  11. Laat het op een laag vuurtje in 25 minuten rustig gaar stoven met het deksel schuin op de pan.
  12. Schep het regelmatig even om. Voeg de linzen na 15 minuten toe.
  13. Controleer na 20 minuten of de pompoen en de krieltjes gaar zijn.
  14. De chorizo kan erbij, doe 2/3 met de helft van de peterselie door de stoof.
  15. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie over het gerecht heen.


Eet smakelijk!