Wist je dat het kleine Molenmesje ook een grotere broer heeft, het Herder groentenmes? Dat heeft Herder heel goed bedacht. Een formaat mes tussen schilmes en groot keukenmes in dat speciaal gemaakt is voor het subliem snijden van allerhande groenten, kruiden en fruit. Met name de producten die net wat te groot zijn voor snijden met een Molen-schilmesje zijn heel geschikt voor het groentenmes.
We kennen ook gebruikers van het groentenmes die het bijna altijd gebruiken in de keuken omdat ze kleine handen hebben. Een groot koksmes kan met kleine handen best inspannend zijn om mee te werken. Een wat kleiner mes zoals het Herder groentenmes kan dan een uitkomst zijn en is ook nog eens vriendelijk geprijsd.
Het Herder groentenmes heeft een vlijmscherp carbon lemmet van 10 cm en een heft van beukenhout of kersenhout dat 10,5 cm meet. De hoge scherpte van het speciaal dungeslepen carbon lemmet garandeert moeiteloos snijden. Af en toe even wetten houdt dit mes vlijmscherp.
Het Herder groentenmes is ook met kartels verkrijgbaar, in een iets kleinere maatvoering. Het lemmet van 8 cm is van RVS en het 11 cm lange heft van beukenhout. De vlijmscherpe kartels maken dit mes uitermate geschikt voor het snijden van gladde producten, zoals tomaten maar ook paksoi. Door de scherpe kartels is dit mes ook handig voor het snijden van pitabroodjes of Duitse bolletjes.
We gaan weer wat lekkers maken om vanavond op tafel te zetten. Vandaag wordt het een hartige groententaart. Dat valt bij alle eters in de smaak!
Voor 4 personen heb je nodig:
1 rol bladerdeeg of 5 losse plakjes uit de diepvries
1 rode paprika
1 courgette
3 eieren
100 ml creme fraiche
100 gram geraspte oude kaas
2 teentjes knoflook
1 ui
2 tl tijm
1 tl rozemarijn
zout en peper
Aan de slag:
Verwarm om te beginnen de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm of een ronde ovenschaal goed in met olie of boter. Bekleed de vorm met bladerdeeg als straks de groenten staan te bakken. Prik dan ook wat gaatjes met een vork in het deeg op de bodem.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de paprika en de courgette. Rasp de courgette met een keukenrasp en snijd de paprika in stukjes.
Giet een scheutje olie in een pan en bak daarin de ui en knoflook, laat het op rustig vuur geel worden. Voeg na ong. 3 minuten de geraspte courgette, paprika, tijm, rozemarijn en een snufje zout en peper naar smaak toe.
Bak dit geheel nog 5 minuten en zet dan het vuur uit.
Schep het mengsel uit de pan op het bladerdeeg. Meng dan in een kom de eieren, zout, peper en creme fraiche goed door elkaar. Giet dit eimengsel over de groenten in de springvorm. Als laatste strooi je royaal de geraspte kaas er overheen.
Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven en laat de kaaslaag mooi goudbruin worden. Als je de taart uit de oven staan laat hem dan even een paar minuten staan voor je de vorm opent en gaat aansnijden. Je kunt hem ook helemaal laten afkoelen en koud eten. Het aansnijden van een hartige taart gaat trouwens heel fijn met het grote keukenmes van Herder. Smakelijk eten!
De messen van Herder zijn stuk voor stuk eerlijke ambachtelijk gemaakte producten met een hoge kwaliteit. Ieder mes heeft zijn eigen unieke kenmerken en bijzondere geschiktheid voor bepaalde snijtechnieken. Vandaag gaan we hier thuis een overheerlijke maaltijd met varkenshaas bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes. Dat is echt een topper in zijn klasse, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het valt op hoe mooi dit koksmes in balans ligt als je het in de hand houdt. Het bewijs van een hoogstaand ontwerp.
Het geheim van de grote snijkwaliteit van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat carbonstaal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 Rockwell voor de kenners. Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal al heel erg hard en door de meesterslijpers van Herder vlijmscherp te slijpen.
Met de unieke Solinger dunslijptechniek zetten ze er bij de Lignum 3 nog een tandje bij als het om scherpte gaat. Het is een absoluut topmes dat ook in jouw keuken niet zou mogen ontbreken. Een koksmes met een heel goede balans en slipvaste grip waardoor je veilig kunt werken.
De grote hardheid van het carbonstaal is één van de verschillen met andere koksmessen zoals het populaire en veel verkochte carbonstalen Santokumes. Geen misverstand, dat is ook een heel goed koksmes maar met een hardheid van HRC 57-58 is het minder hard dan het lemmet van een Lignum 3. De unieke eigenschappen van de Lignum 3 zijn samengebracht in een heel mooi uitgevoerd koksmes. De garantie voor heel veel jaren snijplezier.
De Lignum 3 wordt geleverd in een mooie geschenkdoos en je krijgt er gratis een roestgum bij. Dat maakt dit geweldige koksmes tot een heel mooi cadeau voor degene die zo lekker voor jullie kookt!
Voor 4 personen heb je nodig:
Aan de slag:
Als je zelf aardappelpuree gaat maken schil en kook de aardappelen dan vooraf kruimig en maak er een fijne smeuïge puree van met behulp van wat boter of melk. Koelt het af in de tussentijd dan geeft dat niet want je kunt het zo weer verwarmen in de magnetron.
Halveer met het Lignum 3 koksmes de varkenshaas in de lengte. Meng twee derde van de olie, peper en zout en bestrijk hiermee de varkenshaas rondom. Verhit de grillpan, doe het vlees erin, zonder boter of olie, als de pan gaat walmen en gril het vlees op middelhoog vuur in 8-10 min. goudbruin en gaar. Keer het regelmatig.
Pel en snijd de knoflook fijn en maak de champignons schoon en halveer ze. Ris de tijmblaadjes van de takjes af. Verhit dan de rest van de olie in een hapjespan en bak daarin de knoflook en champignons met de tijm 5 minuten op hoog vuur. Voeg anderhalve eetlepel cranberrysaus, per 4 personen, toe en verwarm dit een minuutje mee. Breng het geheel op smaak met peper en eventueel nog zout.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter, voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend iets slinken. Heb je puree uit het koelvak van de supermarkt verwarm deze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron. Ook afgekoelde zelfgemaakt puree even opwarmen in de magnetron. Doe de puree in een kom en meng de spinazie erdoor. Breng op smaak met peper.
Maak de citroen schoon en rasp de gele schil. Verdeel de puree met spinazie over diepe borden en verdeel de champignons erover. Snijd de varkenshaas in mooie gelijke plakken en leg deze een beetje dakpansgewijs op de borden. Serveer het met de rest van de cranberrysaus en bestrooi het nog even met een beetje citroenrasp. Eet smakelijk!
Als je zelf een winkel en een webshop hebt waar je messen verkoopt heb je natuurlijk het voorrecht met al deze producten in je eigen keuken aan de slag te gaan. Alleen dan kun je ervaren wat het ene mes doet verschillen van het andere, hoe het in de hand ligt en voor welke producten dat specifieke mes bij uitstek geschikt is. Vraag je ons om advies dan krijg je geen gelikt verkoop praatje maar gewone eerlijke informatie waar je wat mee kunt en die je helpt bij de aanschaf van het juiste Herder mes voor jou.
De messen van bijvoorbeeld Herder zijn stuk voor stuk ambachtelijke producten en ieder mes heeft zijn eigen kenmerken. Vandaag gaan we weer eens een keer een maaltijd bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het bijzondere van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat staal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 ( Rockwell). Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal door de meesterslijpers van Herder al zeer scherp te slijpen, maar met de befaamde Solinger dunslijptechniek maken ze van de Lignum 3 een absoluut topmes. Een mes met een heel goede balans en grip waardoor je veilig kunt werken.
In het volgende recept gaan we niet alleen snijden maar ook gebrande nootjes hakken met onze Lignum 3. Veilig hakken doe je door het mes met de punt te laten rusten op de snijplank en het heft iets op te tillen, en dan in een rustig tempo het heft op en neer te bewegen waardoor als het ware een rollende beweging ontstaat. Houd je een product vast zorg dan dat je vingertoppen naar binnen zijn gekeerd. Doe het vooral rustig, alleen echte topkoks snijden met de snelheid van een mitrailleur. Een houten snijplank snijd niet alleen fijn maar is ook veilig voor je mes.
Voor dit vegetarische gerecht voor 4 personen heb je nodig:
Aan de slag:
Inmiddels ligt de zomer al weer achter ons. Met de verandering van het seizoen komt er thuis ook weer zin in bij die periode passende gerechten. Herken je het? Met de oogst van wat er in voorjaar en zomer allemaal is geteeld is er volop keuze om iets lekkers te gaan maken.
Het najaar is een heel geschikte tijd voor het bereiden van pompoenen aangezien deze volop verkrijgbaar zijn van eigen bodem. In de winkel of op een kraampje langs de weg, aan jou de keuze. Wij wonen in een plattelands omgeving dus pak ik de fiets en in de omgeving zijn stalletjes met groente en fruit genoeg te vinden. Ook de boerderijwinkel is een prima adres. Het is duurzaam, rechtstreeks van het land en de teler krijgt een eerlijke prijs.
We geven in dit gerecht de flespompoen een spaanse twist met heerlijke chorizoworst en gegrilde paprika’s. Die paprika’s gaan we even grillen maar wil je het wat eenvoudiger houden met de bereiding dan kun je ze ook kant en klaar in de pot kopen.
We snijden vandaag met het Herder keukenmes. De grote broer van het onvolprezen Molen schilmesje. Dit keukenmes is perfect voor het snijden van de pompoen maar ook kleinere groenten als de paprika en de uien zijn moeiteloos te snijden met het vlijmscherpe carbonstalen mes. Met een mooi royale lemmetlengte en een greepvast beukenhouten heft.
De bereiding:
Eet smakelijk!