• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Gestoofde pompoen met chorizo

12 augustus 2020

Inmiddels ligt de zomer al weer achter ons. Met de verandering van het seizoen komt er thuis ook weer zin in bij die periode passende gerechten. Herken je het? Met de oogst van wat er in voorjaar en zomer allemaal is geteeld is er volop keuze om iets lekkers te gaan maken.


Het najaar is een heel geschikte tijd voor het bereiden van pompoenen aangezien deze volop verkrijgbaar zijn van eigen bodem. In de winkel of op een kraampje langs de weg, aan jou de keuze. Wij wonen in een plattelands omgeving dus pak ik de fiets en in de omgeving zijn stalletjes met groente en fruit genoeg te vinden. Ook de boerderijwinkel is een prima adres. Het is duurzaam, rechtstreeks van het land en de teler krijgt een eerlijke prijs.


Pompoen met een spaanse twist

We geven in dit gerecht de flespompoen een spaanse twist met heerlijke chorizoworst en gegrilde paprika’s. Die paprika’s gaan we even grillen maar wil je het wat eenvoudiger houden met de bereiding dan kun je ze ook kant en klaar in de pot kopen.



We hebben nodig voor 4 personen:

  • 850 gram flespompoen
  • 250 gram chorizoworst
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 300 gram paprika’s om te grillen
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 800 gram bruine linzen (blik)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 350 ml kippenbouillon (tablet)
  • 150 ml witte port


Herder keukenmes is de ideale pompoensnijder

We snijden vandaag met het Herder keukenmes. De grote broer van het onvolprezen Molen schilmesje. Dit keukenmes is perfect voor het snijden van de pompoen maar ook kleinere groenten als de paprika en de uien zijn moeiteloos te snijden met het vlijmscherpe carbonstalen mes. Met een mooi royale lemmetlengte en een greepvast beukenhouten heft.


Keukenmes Herder Carbonstaal


De bereiding:

  1. Halveer de pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant er met een lepel uit, dat is verreweg het handigst.
  2. Snijd de pompoen in parten met het keukenmes en verwijder de schil. Halveer de parten.
  3. Snijd de chorizoworst in plakjes en de rode ui in kwarten.
  4. Snijd de knoflooktenen fijn en hak de peterselie grof.
  5. Halveer de krieltjes en spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken.
  6. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Gril deze in een grilpan of even in de oven. Als paprika zwart wordt van het grillen is dat niet erg, je kunt het gewoon eten. Zet de gegrilde paprika apart als het klaar is. Gebruik je gegrilde paprika uit de pot laat deze dan uitlekken.
  7. Bak de chorizo in een, liefst gietijzeren, pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep de chorizo uit de pan en leg het op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan want dat gaat smaak geven aan het gerecht.
  8. Bak nu in het bakvet van de chorizo de ui met het paprikapoeder 3 minuten op middelhoog vuur.
  9. Bak dan de gesneden knoflook 3 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak het 2 minuten mee.
  10. Voeg dan de gegrilde paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer goed door en breng het aan de kook.
  11. Laat het op een laag vuurtje in 25 minuten rustig gaar stoven met het deksel schuin op de pan.
  12. Schep het regelmatig even om. Voeg de linzen na 15 minuten toe.
  13. Controleer na 20 minuten of de pompoen en de krieltjes gaar zijn.
  14. De chorizo kan erbij, doe 2/3 met de helft van de peterselie door de stoof.
  15. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie over het gerecht heen.


Eet smakelijk!