• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-227910
  • Op werkdagen voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 50 euro gratis verzending

Inmiddels ligt de zomer al weer achter ons. Met de verandering van het seizoen komt er thuis ook weer zin in bij die periode passende gerechten. Herken je het? Met de oogst van wat er in voorjaar en zomer allemaal is geteeld is er volop keuze om iets lekkers te gaan maken.


Het najaar is een heel geschikte tijd voor het bereiden van pompoenen aangezien deze volop verkrijgbaar zijn van eigen bodem. In de winkel of op een kraampje langs de weg, aan jou de keuze. Wij wonen in een plattelands omgeving dus pak ik de fiets en in de omgeving zijn stalletjes met groente en fruit genoeg te vinden. Ook de boerderijwinkel is een prima adres. Het is duurzaam, rechtstreeks van het land en de teler krijgt een eerlijke prijs.


Pompoen met een spaanse twist

We geven in dit gerecht de flespompoen een spaanse twist met heerlijke chorizoworst en gegrilde paprika’s. Die paprika’s gaan we even grillen maar wil je het wat eenvoudiger houden met de bereiding dan kun je ze ook kant en klaar in de pot kopen.



We hebben nodig voor 4 personen:

  • 850 gram flespompoen
  • 250 gram chorizoworst
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 300 gram paprika’s om te grillen
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 800 gram bruine linzen (blik)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 350 ml kippenbouillon (tablet)
  • 150 ml witte port


Herder keukenmes is de ideale pompoensnijder

We snijden vandaag met het Herder keukenmes. De grote broer van het onvolprezen Molen schilmesje. Dit keukenmes is perfect voor het snijden van de pompoen maar ook kleinere groenten als de paprika en de uien zijn moeiteloos te snijden met het vlijmscherpe carbonstalen mes. Met een mooi royale lemmetlengte en een greepvast beukenhouten heft.


Keukenmes Herder Carbonstaal


De bereiding:

  1. Halveer de pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant er met een lepel uit, dat is verreweg het handigst.
  2. Snijd de pompoen in parten met het keukenmes en verwijder de schil. Halveer de parten.
  3. Snijd de chorizoworst in plakjes en de rode ui in kwarten.
  4. Snijd de knoflooktenen fijn en hak de peterselie grof.
  5. Halveer de krieltjes en spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken.
  6. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Gril deze in een grilpan of even in de oven. Als paprika zwart wordt van het grillen is dat niet erg, je kunt het gewoon eten. Zet de gegrilde paprika apart als het klaar is. Gebruik je gegrilde paprika uit de pot laat deze dan uitlekken.
  7. Bak de chorizo in een, liefst gietijzeren, pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep de chorizo uit de pan en leg het op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan want dat gaat smaak geven aan het gerecht.
  8. Bak nu in het bakvet van de chorizo de ui met het paprikapoeder 3 minuten op middelhoog vuur.
  9. Bak dan de gesneden knoflook 3 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak het 2 minuten mee.
  10. Voeg dan de gegrilde paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer goed door en breng het aan de kook.
  11. Laat het op een laag vuurtje in 25 minuten rustig gaar stoven met het deksel schuin op de pan.
  12. Schep het regelmatig even om. Voeg de linzen na 15 minuten toe.
  13. Controleer na 20 minuten of de pompoen en de krieltjes gaar zijn.
  14. De chorizo kan erbij, doe 2/3 met de helft van de peterselie door de stoof.
  15. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie over het gerecht heen.


Eet smakelijk!



Snijbonen stamppot

29 november 2020

Lekkere stamppot, daar kun je ze hier thuis midden in de nacht voor wakker maken. Niet alleen in de koudere tijden van het jaar maar ook in de zomer kun je heerlijke stamppotten maken.



Toch blijft het meer favoriet bij ons als het weer wat frisser wordt buiten. Nu het najaar weer is begonnen wordt er dus weer vaker gestampt in onze keuken. Het leuke is dat je talloze varianten kunt bedenken op stamppot. Niets moet alles mag. Dus is het een heel leuk gerecht om eigen recepten op los te laten en volop te experimenteren. Op die manier houd je uiteindelijk de stamppotten over die echt lekker zijn. Vandaag gaan we een lekkere stamppot maken met snijbonen en runderworstjes. Herder groentenmes is ideaal Het snijden van allerhande groenten doen we voor een groot deel met ons Herder groentenmes. Het is zeg maar het grotere broertje van het bekende Molenmesje.


– foto groentenmes -


Met een lemmet van 19 cm en een handzaam heft is het een ideaal mes om te gebruiken als je met groenten in de weer gaat. Net als het befaamde Molenmesje is het lemmet van carbonstaal dus superscherp. Je messen in topconditie met de Herder onderhoudsset. Om je Herder messen mooi te houden is het aan te raden je messen zo nu en dan een onderhoudsbeurtje te geven. Daarvoor hebben we een ideale onderhoudsset in onze shop. Met onderhoudsolie, een poetsdoekje en een roestgum.


Messen Onderhoudsset Robert Herder


Je mes knapt echt weer op van zo’n onderhoudsbeurt. Het hout van het heft wordt heel blij van de voedende olie. Je krijgt er de prachtige vlam van het hout voor terug. Ook het lemmet geniet van de aandacht die je geeft met , indien nodig de roestgum, en de onderhoudsolie. Zo blijven je duurzame messen in topconditie.


Stamppot met snijbonen recept


Voor 4 personen nodig:

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 500 gram verse snijbonen
  • 2 uien
  • 2 el olijfolie
  • 300 gram runderworstjes chipolata
  • 1 el ongezouten roomboter
  • bakje tuinkers


Aan de slag:

  1. Schil de aardappelen met een dunschiller, zoals de Zena Rex, en snijd ze in stukken.
  2. Kook ze in een pan water, niet te weinig, met zout naar smaak gaar in ongeveer 20 minuten
  3. Giet ze af, maar houd een halve soeplepel per persoon kookvocht van de aardappelen achter.
  4. Snijd de snijbonen met het groentenmes in mooie gelijke reepjes, dat lukt heel goed als je ze schuin snijdt. Kook dan de snijbonen 5 minuten in ruim water met een beetje zout beetgaar.
  5. Giet ze af en spoel ze na met koud water zodat het garen stopt.
  6. Snipper de uien fijn met een Molenmesje.
  7. Verwarm de helft van de olie in een koekenpan en fruit de uien ca. 3-5 min. tot ze glazig zijn.
  8. Verhit de rest van de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de worstjes in ca. 7 min. rondom bruin en gaar.
  9. Stamp de aardappelen met het achtergehouden kookvocht en de boter tot puree.
  10. Breng het gerecht op smaak met versgemalen peper en zout.
  11. Schep de snijbonen en de gefruite uien erdoor.
  12. Serveer het met de chipolata worstjes en de tuinkers als garnering.


Eet smakelijk!