• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-227910
  • Op werkdagen voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 50 euro gratis verzending

Als de zon weer wat meer te voelen is in het seizoen gaan mensen weer regelmatig salades eten. Niet zo gek natuurlijk want een salade eet je koud, lekker verfrissend, en is snel te bereiden. Zit je dus gezellig samen op zondagmiddag in de tuin te genieten van het mooie weer en heb je geen zin in een uitgebreid kooksessie dan is een salade een uitkomst. Je kan een salade maken zoals je wilt met de ingrediënten zoals je zelf lekker vindt. Of het nu een bijgerecht is of een hoofdgerecht, salades vallen altijd in de smaak. Met een vlijmscherp Herder mes, zoals het beroemde Molen schilmesje of groentenmes, heb je prima gereedschap om salades te bereiden.

 

 

De geschiedenis van de salade

De salade zoals wij die kennen heeft zijn basis al ver terug in de tijd. Het eeuwenlange gebruik van zout bij het kruiden en conserveren van voedsel heeft diverse culinaire woorden opgeleverd. Het woord salade is eind zestiende eeuw ontleend aan het Frans. Het gaat via het Italiaans terug op het Latijnse werkwoord salare: zouten of inleggen. De betekenis van het woord verschoof geleidelijk van ‘gerecht uit groente bereid’ naar ‘groene groente die rauw wordt gegeten’. Met name de verkorte vorm sla heeft deze tweede betekenis aangenomen. Uiteindelijk zijn we ook de plantensoorten die we eten als sla zo gaan noemen.

 

Vooraanstaande koks bedachten soms speciale recepten voor een salade, zoals de Italiaanse restaurateur en hotelbaas Ceasar Cardini de welbekende Ceasar salade. De oprichter van het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York, John Jacob Astor, als slagerszoon geboren in Waldorf Duitsland, presenteerde in 1894 de eerste Waldorf salade. Twee bekende salades die we nog altijd kennen.

 

Salade niçoise, de Riviera op je bord

Wij gaan vandaag een heerlijke salade niçoise maken. Genoemd naar de Franse stad Nice. Deze typische salade wordt gegeten aan de hele Franse zuidkust, en ver daarbuiten, en veel Franse streken, dorpen, families en koks hebben zo hun eigen recept. De oorspronkelijke basis bestaat uit de bestanddelen vis, groente en ei. Maar daar is niet iedereen het over eens. De één vind het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise mag heten. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook zeer uitgebreider en voedzamer gemaakt kan worden met bonen, aardappelen of rijst. Er is geen officieel recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zich uitleven op een eigen versie.

 

Salade Nicoise met tonijn en cannellinibonen

Nodig voor 4 personen:

  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 2 x tonijnmoot in olijfolie (blik)
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 3 el rodewijn azijn
  • 2 el franse mosterd
  • 500 gram sperzieboontjes
  • 4 hard gekookte eieren
  • 175 gram cannellinibonen (blik)
  • 250 gram roma tomaatjes
  • 1 rode ui
  • 15 gram platte peterselie
  • 50 gram pitloze olijfjes

 

Aan de slag:

  1. Kook de 4 eieren hard, laat ze schrikken en afkoelen in koud water.
  2. Kook tegelijk de krieltjes met wat zout in 15 minuten gaar. Giet ze af en druk ze plat met een lepel.
  3. Zodra de krieltjes koken, klop de olie, azijn en mosterd tot een gladde dressing. Breng op dat smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel een snuf zout.
  4. Roer deze dressing door de warme geplette aardappelen.
  5. Maak de sperziebonen schoon, halveer ze, maar laat het puntje zitten. Dat gaat handig en snel met een Robert Herder Molenmesje.
  6. Kook de boontjes in ruim water met zout in 7 min. beetgaar. Spoel ze af met koud water en droog ze in een schone theedoek. Spoelen met koud water stopt de garing, dan blijven de boontjes knapperig.
  7. Spoel, zodra de boontjes koken, de cannellinibonen af in een vergiet en laat ze uitlekken.
  8. Halveer de tomaatjes. Snijd met je Molenmesje de rode ui in dunne halve ringen en snijd ook de peterselie fijn.
  9. Verdeel de krieltjes, sperziebonen, cannellinibonen, tomaten en ui over een grote schaal en meng alles samen.
  10. Laat de tonijn even uitlekken en verdeel de moten met een vork in grove partjes.
  11. Verdeel de olijven, tonijn, en de peterselie over de schaal.
  12. Pel tot slot de eieren, snijd ze in de lengte in kwarten en verdeel ze over de schaal, bestrooit het geheel naar smaak met zwarte peper. 

 

Geniet ervan!


We hebben een prachtig assortiment messen van Robert Herder in onze webshop en winkel. Grote koksmessen of brood- en vleesmessen vallen het eerst op. Prachtige ontwerpen, mooi duurzaam hout voor het heft, vlijmscherp carbonstaal of RVS voor een topkwaliteit lemmet. 

 

Robert Herder is echter wereldberoemd geworden met een ogenschijnlijk simpel en klein schilmesje dat onze oma’s al in de hand hadden bij het aardappels schillen. Het bekende logo met de molen gaf dat mesje de naam Molenmesje. Die molen siert ook een paar prachtige tafelmessen van Herder zoals onderstaand tafelmes met beukenhouten heft.

 

Robert Herder Tafelmes Beukenhout

 

Solinger slijptechniek maakt superscherpe kartels

 

Deze Robert Herder tafelmessen hebben een RVS-lemmet met scherp geslepen kartels. Ook al zijn de kartels kleiner dan bij een groot formaat broodmes, ze zijn vlijmscherp, relatief hoog opgeslepen, snijden moeiteloos harde en zachte broodjes van allerlei soort, zelfs croissants worden mooi gaaf doorgesneden. Ook bij het snijden van een doodgewone boterham is zo’n tafelmes heel fijn om te gebruiken.

 

Het tafelmes met een heft van POM-kunststof kan ook in de vaatwasser gereinigd kan worden.

 

Robert Herder Tafelmes POM

 

Pizza snijden als de beste

 

Deze tafelmessen zijn ook heel goed geschikt voor het snijden van pizza. Ook de wat hardere randen van een pizza snijden ze zonder moeite. Bij veel pizzeria’s moet je het toch doen met een mindere kwaliteit mes. Dat komt doordat er nogal eens goed bestek door gasten wordt ‘geleend’ om thuis te gebruiken. Schaf goede tafelmessen van Herder aan en je snijdt nooit meer beter dan thuis.

 

De kinderen zijn gek op pizza. Daarom verwennen we ons gezin vandaag met een heerlijke pizza van eigen makelij. 

 

 

De lekkerste pizza maak je zelf thuis

 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 1 pak kant en klaar pizzadeeg met tomatensaus (koelvak)

  • 3 tomaten

  • 2 uien

  • 2 tenen knoflook

  • 4 grote champignons

  • 2 rode paprika’s

  • een aantal zwarte olijven

  • 2 blikjes tonijnstukken in olijfolie

  • 250 g mozzarella

  • 40 g rucola

  • ketchup

  • peper, zout, oregano, basilicum

 

De bereiding:

 

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 

  2. Pak je altijd scherpe Molenmesje erbij. Snijd daarmee de uien in ringen, de tomaten in mooie plakken, de knoflookteentjes in fijne stukjes en de paprika’s naar wens in stukjes of in repen. Maak de champignons schoon en snijd ze in niet te dunne plakjes. De olijfjes in dunnen ringen snijden.

  3. Rol het pizzadeeg uit over een met bakpapier beklede bakplaat. 

  4. Bestrijk het deeg tot net niet op de randen met de bolle kant van een lepel met ketchup. Strooi hierover oregano en basilicum. Verdeel dan de groente erover.

  5. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze. 

  6. Bak de pizza ca. 25 min. in het midden van de oven. Controleer dan eerst of hij gaar is, ook in het midden.

  7. Neem de pizza uit de oven en verdeel de rucola erover.

 

Met je Herder tafelmes snijd je zonder moeite deze overheerlijke pizza in mooie punten. Eet smakelijk!

 

Varieer zoveel je wilt

 

Zo’n pizza recept als dit is natuurlijk op allerlei manieren aan te passen aan je eigen smaak. Zo kun je ook heerlijke pizza’s maken met ontbijtspek erbij of vegetarisch rul gehakt. Varieer met groente soorten of andere vis. Gebruik geraspte kaas als je een gratineerlaagje wilt. Leuk en lekker om uit te proberen. Kinderen vinden het geweldig als ze hun eigen pizza mogen beleggen.


We zijn er aan gewend geraakt allerlei verse producten het hele jaar door te kunnen eten. Nogal wat groenten en fruit kunnen we hier het hele jaar door eten vanwege grootschalige teelt in kassen en er wordt ook heel veel geïmporteerd. Dus hebben we het hele jaar kiwi’s, witte en rode druiven, sperziebonen, bloemkool, noem maar op. 

 

Onze oma’s hadden die luxe niet maar wisten wel hoe je de oogst van de zomermaanden kon conserveren om zo ook in de winter wat anders te eten te hebben dan enkel koolsoorten, en winterwortels of koolraap. Duurzaam is nu het toverwoord en groenten wecken uit je eigen moestuin is ineens weer helemaal bij de tijd. 

 

 

De asperge is een bijzondere groentesoort

 

Een enkele groentesoort blijft alleen leverbaar in een beperkte periode zoals de asperge. Asperges kunnen we eten als ze geoogst worden in het voorjaar, vers van het land. Ze worden geteeld op de  koude grond en moeten het van de zonnewarmte hebben in het voorjaar om onzichtbaar voor ons te groeien. Het wordt niet voor niets het witte goud genoemd want goedkoop zijn asperges niet. Maar veel mensen weten de asperge te waarderen. Het blijft een bijzondere groentesoort.

 

Schil zelf asperges, schillen en kontjes zijn basis voor de saus

 

Als je asperges koopt doe dat dan bij een teler in je buurt als je die mogelijkheid hebt. Die oogst elke dag en dat garandeert dat je echt verse asperges hebt. Wat in de supermarkt ligt is al vaak enkele dagen oud. Je kunt ze laten schillen maar zelf schillen is niet moeilijk en wat veel mensen niet weten is dat je juist o.a. van de schillen een heerlijke saus kunt maken.

 

Zena Rex of Robert Herder, de beste dunschillers koop je bij ons.

 

Robert Herder Dunschiller RVS

 

Een goede dunschiller is helemaal niet duur en een plezier om mee te schillen. In ons assortiment vind je de Molen dunschiller van Robert Herder. Een uitstekende en vlijmscherpe dunschiller met houten heft van de messenmakers uit Solingen. Asperges, aardappels, pastinaak, winterwortels, noem maar op en je schilt het dun met Herder.

Dunschiller Zena Rex

 

De Zwitserse Zena Rex dunschiller heeft een bijzonder ontwerp dat iedereen kent. Gemaakt van aluminium met een vlijmscherp blad. De garantie voor moeiteloos dunschillen van alles wat je dun kunt schillen.

 

We gaan vandaag een lekkere pastasalade bereiden met een hoofdrol voor asperges en de heelijke smaak van zalm.

 

Pastasalade van penne met zalm en asperges

 

Voor 4 personen heb je nodig:

 

  • 300 gram penne
  • 500 gram verse witte asperges
  • 3 bosuitjes
  • 200 gram radijs
  • 1 citroen
  • 250 gram gerookte zalmfilet
  • 85 gram rucola

 

Voor de saus:

  • Schillen en kontjes van de asperges
  • Klein bekertje (125 gr) crème fraîche
  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • Zout en peper
  • 2 el (vers gehakte) peterselie

 



De bereiding:

 

1. Schil de asperges rondom met je dunschiller, bewaar de schillen. Begin vlak onder het kopje en zo naar beneden.  Snijd ong. 2 cm van de houtachtige onderkant af, niet weggooien, en snijd de asperges in stukken van 4 cm. 

2. We gaan de schil en snijresten koken voorafgaand aan de asperges.

3. Kook het 20 min. in ruim water met eventueel zout.

4. Schep met een schuimspaan de schillen en onderkantjes uit de pan en gooi ze weg.

5. Dan kook je in dit kookvocht de asperges. Afhankelijk van de dikte 5 tot 10 minuten.

6. Haal een ongeveer een halve liter kookvocht uit de pan en bewaar dit. Laat de asperges in de rest van het kookvocht staan.

7. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de radijs in plakjes. 

8. Was de citroen schoon, rasp de gele schil van één helft van de vrucht en pers de gehele vrucht uit.

9. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. 

10. Giet af en spoel het af onder de koude kraan.

11. Smelt de boter op laag vuur in een kleine pan, laat het niet bruin worden. Meng met een garde de bloem erdoor en laat dit rustig even meebakken. Meng dan met de garde beetje bij beetje het kookvocht dat je hebt bewaard erbij tot een niet te dikke saus. Vervolgens de creme fraiche erbij mengen tot het een mooi glad geheel is. Eventueel nog wat zout en peper en peterselie naar smaak.

12. Meng dan de pasta met de asperges, radijs en bosui en de saus. 

13. Breng het op smaak met 1 el citroensap, 1 tl citroenrasp. 

14. Verdeel als laatste de gerookte zalm in stukken en schep dit samen met de rucola erdoor.

 

Smakelijk eten!


Omdat we inmiddels al heel wat Herder kaasmessen hebben mogen verkopen en we van onze klanten heel goede ervaringen horen vertellen we in deze blogs wat deze kaasmessen zo bijzonder maakt. De Herder kaasmessen worden ook ambachtelijk met de hand vervaardigd door de meester messenmakers van Herder in Solingen.

 

 

Robert Herder Cio is hèt universele kaasmes

Voor ieder type kaas is er een Herder kaasmes. In de prachtige serie van vier kaasmessen is kaasmes Cio een opvallende verschijning. Het is een universeel kaasmes bij uitstek. Opvallend zijn de sierlijke openingen in het lemmet en het mooie pruimenhouten heft. De uitsparingen in het lemmet voorkomen het vastplakken van de kaas bij het snijden van zachte of juist harde kaas zoals Gouda of Gruyère. Deze openingen zijn zorgvuldig gepolijst en de randen zijn met de hand glad gemaakt om zo het snijden van de kaas moeiteloos te laten verlopen.

 

Kaasmes Cio

 

Net als bij de andere kaasmessen uit deze serie is het pruimenhouten heft onder een zodanige hoek geplaatst dat je nooit met je handen aan de kaas komt bij het snijden. Zo blijven je handen schoon en het is hygiënisch bij het snijden en serveren van kaas aan je gasten.

 

Voor de gezellige avond met vrienden die van kaas houden hebben we nog een tip voor een gevarieerde kaasplank met een lekker receptje met dadelsalsa. Dat past heel goed bij een stukje brood met een smaakvol stukje kaas.

 

Kaasplank met dadelsalsa

 

Je hebt nodig voor 4 personen:

 

  • Een halve citroen
  • 250 gram verse dadels
  • 50 gram ongebrande walnoten
  • 2 el verse basilicum
  • 250 gram roombrie
  • 150 gram blauwaderkaas 50+
  • 150 gram port salut
  • 250 gram oude kaas 
  • 2 sneetjes muesli-notenbrood
  • Een half stokbrood
  • 2 sneetjes meerzaden brood

 

 

Dadelsalsa maken:

 

Rasp het geel van de schil van de halve citroen en pers hem uit. Haal de pit eruit en snijd de dadels fijn, hak ook de walnoten fijn en snijd de basilicum. Meng het met de citroenrasp van de schil, het citroensap, de gehakte walnoten en het basilicum en laat dit minstens een kwartiertje staan, zodat de smaken de tijd krijgen om goed bij elkaar te komen.

 

Leg de verschillende soorten kaas op een mooie houten plank, doe de dadelsalsa in een schaaltje en zet deze in het midden. Serveer je kaas aan je gasten met puntjes muesli-notenbrood, meergranenbrood of plakjes stokbrood. 


In het assortiment kaasmessen van Herder vindt je voor elke soort kaas een geschikt kaasmes. De kaasmessen van Herder maken kaas snijden voor iedereen makkelijk. Bij Schilmesje zijn we oprecht trots dat we deze mooie ambachtelijk gemaakte messen mogen verkopen. Je maakt er een kaasliefhebber heel blij mee!

 

Pano voor harde en brokkelige kaas

 

Kaasmes Pano is door Robert Herder speciaal gemaakt voor de hardere soorten kaas.

Harde kaas stelt totaal andere eisen aan een kaasmes dan zachte of middelzachte kaas. Vanzelfsprekend is de kaas door de hardheid en vaak ook brokkeligheid een uitdaging op zich voor de maker van een kaasmes.

 

 

Om harde kazen goed en zonder veel moeite te kunnen snijden heb je een lemmet met kartels nodig. Essentieel tijdens de ontwikkeling was de keuze van het beste type kartels. Een golvende vorm of juist getand, lang of kort, breed of juist heel fijn? Ook belangrijk is de hoek en de keuze voor een enigszins buigzaam of juist wat stugger lemmet. Uiteindelijk is voor kaasmes Pano een bolgeslepen kartel als beste uit de bus gekomen.

 

 

Brood- en Kaasmes Robert Herder Pano

 

Bolgeslepen kartels voor links- en rechtshandigen

 

Op onderstaande foto is duidelijk zichtbaar dat de kartels van de Pano op een speciale manier wijd uit elkaar staan. Dit mes snijdt aan twee kanten want de kartels zijn aan beide zijden geslepen. Dus kun je er zowel met links als met rechts mee snijden. Dat is een zeldzaamheid in messenland.

 

Handvervaardigd met prachtig pruimenhout

 

Bij Robert Herder maken ze alle messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand. Dat geldt ook voor de prachtige Pano, met veel geduld en precisie en de kneepjes van het ambacht. Het prachtig pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is erg mooi om te zien en ligt perfect in de hand. Geheel met de hand vervaardigd en afgewerkt met fijne olie dat de prachtige tekening van het pruimenhout extra laat opvlammen. Perfect om mee te snijden, want het lemmet is zo geplaatst ten opzichte van het heft dat je vingers de kaas niet raken.

 

 

Met de Pano snijdt je ook een stukje brood

 

Bijkomend voordeel is dat de kartels van de Pano ook prima een stukje brood snijden. Daarmee is de Pano een ideaal mes op de kaasplank. Naast de kaas snijdt je meteen een stukje brood voor je gasten met hetzelfde mes.

 

Kaasplank tip met ingelegde radijsjes

 

Om je gasten iets lekkers voor te zetten hierbij een tip voor de kaasplank. Wist je dat ingelegde radijsjes heel goed bij harde kazen passen?

 

Je hebt nodig:

  • Een goed afsluitbare glazen pot

Ingelegde radijsjes:

  • 450 gram radijsjes
  • 1 rode ui
  • Gemalen peper, bv vier seizoenen peper
  • 200 ml balsamicoazijn wit
  • 100 ml water
  • 75 gram suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl mosterdzaad
  • 1 tl jeneverbes
  • 2 el appelstroop
  • Enkele plakken fries roggebrood

Tips kaasplank:

  • Geitenkaas 55+
  • Hollandse blauwaderkaas
  • Harde geitenkaas met koriander
  • Leidse kanter 40+
  • Belegen kaas 3 jaar oud

 

 

Aan de slag:

 

Verwijder met een Molenmesje de steelaanzet van de radijsjes en snijd de radijsjes in kwarten.  Snijd de ui ook in kwarten en daarna in dunne kwart ringen.

 

Breng de witte balsamicoazijn aan de kook met het water, zout, suiker, mosterdzaad, de jeneverbessen en wat gemalen peper. Voeg dan de radijsjes toe, breng het weer aan de kook en haal het van het vuur. 

 

Maak de afsluitbare pot vooraf goed schoon en doe de radijsjes in de pot, 

sluit het goed af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

 

Leg alle kaas op een mooie plank. Serveer het met de ingelegde radijsjes, 

de appelstroop en het roggebrood.

 

In de afsluitbare pot kun je de radijsjes 3 maanden in de koelkast bewaren.

 


Liefhebbers van een lekker stukje speciale kaas weten hoe lastig het vaak is om zo’n delicaat kaasje aan te snijden. Want bijzondere kazen zijn qua structuur, hardheid, broosheid of zachtheid net zo verschillend als de kleuren van de regenboog. De punt brie van de mat is heel erg zacht van binnen maar ook van buiten beslist niet hard. Terwijl bijvoorbeeld een stuk oude kaas juist geheel hard en brokkelig is. Heb jij ook wel eens zitten worstelen met een ongeschikt kaasmes? Dan is nu de oplossing binnen handbereik.

 

 

Speciale kaasmessen van Robert Herder voor alle soorten kaas

 

Hoe kan een messenmaker nu een kaasmes ontwerpen dat al deze verschillen aan kan?

 

Dat is dus gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Robert Herder een serie van vier prachtige kaasmessen ontwikkeld voor de meest gegeten kaassoorten. Toen ze bij Robert Herder de plannen voor het vervaardigen van een lijn hoogwaardige kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle belangrijke kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn daarbij onderzocht. 

 

Zo kwamen er uiteindelijk vier kaasmessen in deze serie terecht. Ieder mes met de specifieke eigenschappen en uitvoering die het mes geschikt maken voor juist harde of zachte kaas en alles wat er tussenin zit. In deze en de volgende blogs gaan we deze kaasmessen de revue laten passeren.

 

Kaasmes Robert Herder Kapro

 

Kaasmes Kapro is speciaal ontworpen voor zachte geitenkaas

Robert Herder vervaardigd dit prachtige kaasmes Kapro speciaal voor de kleine geitenkaasjes. In een ergonomisch ontwerp combineerde men de belangrijke snij eigenschappen met een exclusief design. Het lemmet is gemaakt van prachtig gevlamd pruimenhout. Het spitse lemmet heeft een licht gewelfde snede. Dat zorgt ervoor dat het mes makkelijk afrolt naar het eind van de snede toe. Dit kaasmes heeft geen kartels omdat dat niet werkt bij het snijden van zulke delicate zachte kaas. De Kapro snijdt zonder moeite door de harde en soms wat brokkelige korst en vervolgens door de zachte kaas. Een mooi snijvlak blijft achter op de kaas. Zo presenteer je je gasten en jezelf een mooi gesneden stukje kaas. De Kapro is liggend naast de kaasplank een sieraad op tafel.

 

Verwerk geitenkaas eens in onderstaand recept en serveer iets verrassends bij de borrel.

 

 

Rolletje geitenkaas met truffel en crunch van pistache

 

Je hebt nodig voor 8 personen:

  • 200 gram verse geitenkaas naturel
  • 1 eetlepel truffel tapenade
  • 40 gram gepelde pistachenootjes
  • 40 gram gedroogde cranberry's



Bereiding:

  1. De plakjes geitenkaas kneed je samen tot een rol van ongeveer 10 cm lang. 
  2. De rol snijd je half door met je Kapro kaasmes in de lengte. 
  3. Bestrijk de snijkant van 1 helft met de tapenade van truffel en dan leg je de andere helft erop.
  4. Hak dan de pistachenoten en cranberry’s fijn. 
  5. Meng het geheel goed en leg het op een bord. 
  6. Rol dan  de geitenkaasrol erdoor en druk de noten en cranberry’s voorzichtig een beetje aan.
  7. Met het kaasmes Kapro snijd je ook van deze rol zonder moeite mooie plakjes.
  8. Serveer ze op een toastje en maak je gasten blij.




In de serie excellente kaasmessen, ontwikkeld door Herder, is uiteraard een topklasse kaasmes voor de zachte kaassoorten te vinden. Want het mooi en egaal snijden van een stukje zachte kaas is een uitdaging voor veel mensen. Heb jij ook wel eens tijdens de verjaardagsvisite zitten prutsen met een ongeschikt mes om de toastjes voor de gasten te beleggen met een plakje zachte camembert of roombrie? Of, beter gezegd, met wat een mooi plakje had kunnen zijn als... Wat een gedoe kan kaas snijden zijn. 

 

 

Toen Herder startte met de research voor een lijn speciale kaasmessen hebben ze alle soorten kaas die er toe doen binnen de Europese grenzen ter hand genomen. Uiteindelijk resulteerde dat in vier kaasmessen van hoge kwaliteit waarmee je alle belangrijke kazen goed kunt snijden. Vanzelfsprekend worden deze kaasmessen op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd door de meester messenmakers in Solingen.

 

Iedereen kan mooi kaas snijden met kaasmes Mola

 

Aan alle ergernis rondom het snijden van zachte kaas komt nu een einde met kaasmes Mola. Een kaasmes peciaal ontwikkeld voor alle zachte soorten kaas. Zonder moeite snijd je camembert, roombrie, Reblochon de Savoie, een Sainte Maure geitenkaasje of roomzachte gorgonzola.

 

 

Kaasmes Robert Herder Mola

 

 

De Mola herken je direct met het gevorkte en smalle lemmet, zodat de zachte kaas niet kan blijven plakken. Het lemmet is lichtjes gebogen en is voorzien van gegolfde tanden die aan één kant geslepen zijn. Deze tanden worden in het traditionele maakproces zorgvuldig met de hand gepolijst.  Je houdt het mes vast aan het prachtig uitgevoerde pruimenhouten heft. Dat heft staat zodanig onder een hoek dat je nooit met je hand in de kaas komt. Het sierlijk gevorkte uiteinde van het lemmet laat je het delicate stukje kaas opprikken en serveren aan je gasten. Snijden en serveren zonder de kaas aan te raken.

 

Kaasmessen van Herder: de cadeautip bij uitstek voor kaasliefhebbers!

 

We gaan vandaag een heerlijk klein mediteraans gerechtje maken met mozzarella dat geschikt is voor bij de lunch maar ook voor een gezellig avondje.

 

Gegratineerde tomaten met plakjes buffelmozzarella en pesto

 

Je hebt nodig voor 4 personen:

 

  • 1 klein ongesneden boerenbrood 
  • 2 stevige trostomaten
  • 2 bolletjes buffelmozzarella
  • Kant en klare pesto
  • 50 gram gemengde olijven in plakjes
  • Enkele blaadjes verse basilicum 
  • Gedroogde oregano

 

 

De bereiding:

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd het brood met je Herder broodmes in 4 schuine sneden van zo’n 1,5 cm dik. 
  3. Wrijf deze in met een doorgesneden teen knoflook en gril de plakken brood een paar minuten in de oven.
  4. Snijd de tomaten met een Molen schilmesje moeiteloos gelijke plakjes. 
  5. De mozzarella snijd je met je nieuwe Mola kaasmes zonder gedoe in mooie gladde plakken.
  6. Leg wat tomaat, pesto en mozzarella op de broodjes. 
  7. Strooi er de gedroogde oregano en olijvenplakjes over en kruid dit met wat peper.
  8. Leg het in een ovenschaal en gratineer het geheel tot de kaas mooi gesmolten is.
  9. Serveer het uit aan je gasten en geniet ervan!


De herfst is voor de kinderen een steeds terugkerend feest. Wandelen in bos of park en dan eikels, hazelnoten, beukennootjes of kastanjes rapen. Thuis met satéprikkers leuke dingen maken van de kastanjes en de eikels. Het is eigenlijk een soort herfstgoud.

 

De gewone paardenkastanje is niet eetbaar maar je hebt ook de tamme kastanjes die wel eetbaar zijn. Als je een tamme kastanje weet te staan in een park of bos bij je in de buurt dan is niets leuker dan daar rapen met dekinderen en ze samen gaan poffen boven een houtvuurtje in de tuin. Tamme kastanjes zien er heel anders uit dan de gewone kastanje.

 

 

Heb je geen mogelijkheid om ze te rapen in de natuur dan kun je tamme kastanjes ook in de winkel of op de markt kopen. Herder bloemenmesje perfect gereedschap Om de kastanjes voor het poffen in te kruisen is het Herder bloemenmesje heel handig gereedschap. Het korte lemmet en het slipvaste houten heft geven je veel grip op de kastanje en zo kun je goed kerven. Ook bij het insnijden van bijvoorbeeld pompoenen is dit bloemenmesje onmisbaar.

 

Robert Herder Bloemenmesje

 

Kastanjes poffen boven open vuur

Kastanjes poffen boven een vuurtje, zoals een houtkorf, is heel simpel. Met een scherp mesje kerf je een kruis in de platte kant van de kastanjes. Besprenkel ze dan met wat water en wat zeezout. Zet een ruime platte pan boven het vuur en doe ze erin als de pan heet is. Regelmatig heen en weer rollen totdat de kastanjes open gaan en gepoft zijn. Smul ervan maar pas wel op, ze zijn gloeiend heet!

 

 

Kastanjes poffen in de oven

In de oven kun je ook prima kastanjes poffen. Zet de oven aan op 200 graden. Ook nu moet je in de platte kant van de kastanjes een kruis kerven. Leg ze op een ovenplaat, verdeel wat klontjes boter en zeezout erover en pof ze in ongeveer 20 minuten. Een gepofte kastanje gaat open staan.

 

Zelf pesto maken met kastanjes

Wij maken thuis regelmatig zelf pesto met basilicum uit eigen tuin. In het voorjaar binnen basilicumzaadjes opkweken tot kleine plantjes en als het warme weer komt buiten in een bak in de zon zetten en dagelijks water geven. Voor je het weet heb je basilicum voor de hele familie. Wat je afknipt groeit heel snel weer aan.

 

 

Wat heb je nodig:

  • 40 gram gepelde tamme kastanjes
  • 1/2 bosje basilicum
  • 1 knoflookteen geperst
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1/2 citroen en rasp van de schil
  • 75 ml olijfolie

 

Doe de kastanjes en de andere ingrediënten in een kom of diepe schaal. Gebruik voor het fijnmaken een staafmixer, maak er een niet te fijne pesto van, grof is deze pesto het lekkerst. Proef goed en breng naar je eigen smaak met citroensap en peper deze pesto op smaak. Perfect bij spaghetti deze zelf gemaakt kastanje pesto.

 

Pesto kun je goed bewaren

Als je zelf pesto maakt heb je altijd meer dan je direct kunt gebruiken. Maar pesto is uitstekend te bewaren. Doe het bijvoorbeeld in lege en goed schoongemaakte potjes van gewone pesto of de wat kleinere weckpotjes. Ook kun je pesto heel goed invriezen. Als je dat doet in een ijsblokjes vorm heb je kant en klare porties die je zo uit de vriezer kunt halen en kunt laten ontdooien voor de maaltijd.


Inmiddels ligt de zomer al weer achter ons. Met de verandering van het seizoen komt er thuis ook weer zin in bij die periode passende gerechten. Herken je het? Met de oogst van wat er in voorjaar en zomer allemaal is geteeld is er volop keuze om iets lekkers te gaan maken.


Het najaar is een heel geschikte tijd voor het bereiden van pompoenen aangezien deze volop verkrijgbaar zijn van eigen bodem. In de winkel of op een kraampje langs de weg, aan jou de keuze. Wij wonen in een plattelands omgeving dus pak ik de fiets en in de omgeving zijn stalletjes met groente en fruit genoeg te vinden. Ook de boerderijwinkel is een prima adres. Het is duurzaam, rechtstreeks van het land en de teler krijgt een eerlijke prijs.


Pompoen met een spaanse twist

We geven in dit gerecht de flespompoen een spaanse twist met heerlijke chorizoworst en gegrilde paprika’s. Die paprika’s gaan we even grillen maar wil je het wat eenvoudiger houden met de bereiding dan kun je ze ook kant en klaar in de pot kopen.



We hebben nodig voor 4 personen:

  • 850 gram flespompoen
  • 250 gram chorizoworst
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram verse platte peterselie
  • 300 gram paprika’s om te grillen
  • 500 gram krielaardappeltjes
  • 800 gram bruine linzen (blik)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 70 gram tomatenpuree
  • 350 ml kippenbouillon (tablet)
  • 150 ml witte port


Herder keukenmes is de ideale pompoensnijder

We snijden vandaag met het Herder keukenmes. De grote broer van het onvolprezen Molen schilmesje. Dit keukenmes is perfect voor het snijden van de pompoen maar ook kleinere groenten als de paprika en de uien zijn moeiteloos te snijden met het vlijmscherpe carbonstalen mes. Met een mooi royale lemmetlengte en een greepvast beukenhouten heft.


Keukenmes Herder Carbonstaal


De bereiding:

  1. Halveer de pompoen. Haal de zaden en de draderige binnenkant er met een lepel uit, dat is verreweg het handigst.
  2. Snijd de pompoen in parten met het keukenmes en verwijder de schil. Halveer de parten.
  3. Snijd de chorizoworst in plakjes en de rode ui in kwarten.
  4. Snijd de knoflooktenen fijn en hak de peterselie grof.
  5. Halveer de krieltjes en spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken.
  6. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten en snijd ze in stukjes. Gril deze in een grilpan of even in de oven. Als paprika zwart wordt van het grillen is dat niet erg, je kunt het gewoon eten. Zet de gegrilde paprika apart als het klaar is. Gebruik je gegrilde paprika uit de pot laat deze dan uitlekken.
  7. Bak de chorizo in een, liefst gietijzeren, pan zonder olie of boter op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep de chorizo uit de pan en leg het op keukenpapier. Laat het bakvet in de pan want dat gaat smaak geven aan het gerecht.
  8. Bak nu in het bakvet van de chorizo de ui met het paprikapoeder 3 minuten op middelhoog vuur.
  9. Bak dan de gesneden knoflook 3 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en bak het 2 minuten mee.
  10. Voeg dan de gegrilde paprika, pompoen, krieltjes, bouillon en port toe. Roer goed door en breng het aan de kook.
  11. Laat het op een laag vuurtje in 25 minuten rustig gaar stoven met het deksel schuin op de pan.
  12. Schep het regelmatig even om. Voeg de linzen na 15 minuten toe.
  13. Controleer na 20 minuten of de pompoen en de krieltjes gaar zijn.
  14. De chorizo kan erbij, doe 2/3 met de helft van de peterselie door de stoof.
  15. Verdeel de rest van de chorizo en peterselie over het gerecht heen.


Eet smakelijk!