• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op werkdagen voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 50 euro gratis verzending

Lekker koken met het Lignum 3 koksmes

01 januari 2022

Als je zelf een winkel en een webshop hebt waar je messen verkoopt heb je natuurlijk het voorrecht met al deze producten in je eigen keuken aan de slag te gaan. Alleen dan kun je ervaren wat het ene mes doet verschillen van het andere, hoe het in de hand ligt en voor welke producten dat specifieke mes bij uitstek geschikt is. Vraag je ons om advies dan krijg je geen gelikt verkoop praatje maar gewone eerlijke informatie waar je wat mee kunt en die je helpt bij de aanschaf van het juiste Herder mes voor jou.  

 

De messen van bijvoorbeeld Herder zijn stuk voor stuk ambachtelijke producten en ieder mes heeft zijn eigen kenmerken. Vandaag gaan we weer eens een keer een maaltijd bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het bijzondere van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat staal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 ( Rockwell). Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal door de meesterslijpers van Herder al zeer scherp te slijpen, maar met de befaamde Solinger dunslijptechniek maken ze van de Lignum 3 een absoluut topmes. Een mes met een heel goede balans en grip waardoor je veilig kunt werken.

 

Lignum 3

 

Veilig snijden

In het volgende recept gaan we niet alleen snijden maar ook gebrande nootjes hakken met onze Lignum 3. Veilig hakken doe je door het mes met de punt te laten rusten op de snijplank en het heft iets op te tillen, en dan in een rustig tempo het heft op en neer te bewegen waardoor als het ware een rollende beweging ontstaat. Houd je een product vast zorg dan dat je vingertoppen naar binnen zijn gekeerd. Doe het vooral rustig, alleen echte topkoks snijden met de snelheid van een mitrailleur. Een houten snijplank snijd niet alleen fijn maar is ook veilig voor je mes.

 

 

Stamppot van knolselderij met venkel

Voor dit vegetarische gerecht voor 4 personen heb je nodig:

  • Een knolselderij van zo’n 1,5 kg
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 gram venkel
  • 2 el olijfolie mild
  • 50 gram hazelnoten, ongebrand
  • 4 vegetarische braadworstjes
  • 20 gram selderij
  • 200 gram crème fraîche
  • snufje gemalen nootmuskaat

 

Aan de slag:

  1. We gaan de knolselderij rondom schillen met ons koksmes. Zet hem op een snijplank, met één hand vast houden, en rustig de schil van boven naar beneden afsnijden. We snijden de knolselderij in gelijke plakken en dan in blokjes van 1,5 cm. Doe de melk in een pan en breng het aan de kook. Pas op voor overkoken. Kook daarin de blokjes goed gaar, ongeveer 25 minuten. Giet het af en vang een kopje van het kookvocht op.
  2. Dan gaan we de venkel schoonmaken, de onderkant, de stelen en het groen eraf snijden.Snijd het venkelgroen mooi fijn en bewaar dit voor de garnering. Gooi de andere resten niet weg, je kunt dergelijke snijresten heel goed gebruiken om bouillon van te trekken. Daarvoor kun je het ook prima invriezen.
  3. Snijd de venkel in de lengte in mooie plakken van ongeveer 1,5 cm. Schep het in een royale schaal of kom om met de olie, leg het op een bord en breng op smaak met peper en zout. 
  4. Rooster dan zonder olie de hazelnootjes in een hete koekenpan 5 minuten op middelhoog vuur. Schud ze af en toe voorzichtig om. Blijf erbij want noten kunnen best snel verbranden. Doe ze uit de pan op een bord dan koelen ze direct af en garen niet verder meer. Hak de noten dan met je koksmes grof. Voor dit soort werk is een Lignum 3 onmisbaar en een houten snijplank is voor het snij en hakwerk in de keuken aan te bevelen.
  5. Verhit de grillpan op een hoog vuur. Gril in delen de plakken venkel 3 min. per kant, tot ze mooi geschroeid zijn. Houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie.
  6. Bestrijk de vega worstjes een beetje met de rest van de olie. Gril ze 6 minuten in de grillpan, zodat er van die mooie grillstrepen ontstaan. Keer ze halverwege om. 
  7. Snijd ondertussen de selderij grof. Pureer driekwart van de knolselderijblokjes met de selderij, crème fraîche, nootmuskaat en het kopje kookvocht met een staafmixer tot een smeuïge puree. Schep de rest van de knolselderijblokjes erdoor. Naar smaak zout en peper toevoegen. 
  8. Serveer deze heerlijke vegetarische stamppot met de gegrilde plakken venkel, bestrooi het met de gehakte hazelnoten en het venkelgroen en leg er tenslotte een worst bij. Dat wordt smullen!