• Dalipassage 2
 • 7811DB EMMEN
 • Klantenservice: 0591-547631
 • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
 • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

De vakmensen van Herder in Solingen maken al ruim 200 jaar heel goede messen. Voor de generaties voor ons was het boerenzakmes van Herder al onmisbaar in het dagelijks werk. Het is een ultiem stuk basisgereedschap voor mensen die leven en werken op het platteland. In allerlei situaties en bij de verschillende werkzaamheden is het een soort bondgenoot die je altijd bij de hand hebt. Klaar om te snijden. Het oerdegelijke zakmes van F.Herder is één van de geweldige Herder zakmessen. Met een prachtige kersenhouten handgreep en een langdurig vlijmscherp carbonstalen lemmet.

 

Mijn Herder is mijn redder

Voor mensen die werken in de land- en tuinbouw is het Herder zakmes meer dan eens de redder in nood geweest bij een ongeval. Een hand of vingers in koetouw verstrikt geraakt , een mouw of broekspijp die in een machine verstrikt raken. Vee kan ook verstrikt raken in touw of ander draad. In dergelijke situaties kan het vlijmscherpe zakmes van Herder het verschil maken en ernstige verwondingen voorkomen. In Friesland bestaat de lijfspreuk "mijn Herder is mijn redder". Die redder in nood is in deze zegswijze niet Onze Lieve Heer maar het onmisbare Herder zakmes.

 

Herder zakmes voor duizend-en-één snijkusjes

Voor mensen die werken in de land-bos- en tuinbouw is het werken met een betrouwbaar en vlijmscherp mes nog steeds van groot belang. Een goed en altijd scherp zakmes is een stuk basisgereedschap dat dienst doet bij tal van werkzaamheden en in verschillende omstandigheden. Ook als je kampeert weet je dat een zakmes niet mag missen in je basisuitrusting.

 

 

Een eenvoudige maaltijd bereiden voor je tent. Een vis schoonmaken, vlees snijden, met je Herder zakmes ben je er klaar voor. Even een appel schillen op een rustmoment tijdens een fietstocht, mijn opa deed dat ook al met zijn Herder. Als je een volkstuin hebt of een moestuin is zo’n Herder zakmes ook super handig. Groenten afsnijden maar ook snijbloemen is geen enkel probleem. En is het klusje gedaan dan glijdt je mes weer veilig dichtgeklapt in je broekzak.

 

Stamppot boerenkool maken met een boerenzakmes

Laten we vandaag eens een heerlijke stamppot boerenkool maken. Ons F.Herder zakmes gaat ons helpen bij het snij- en schilwerk.

 

We hebben nodig voor 4 personen:

 

 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 500 gram verse boerenkool
 • een flinke ambachtelijke rookworst of twee kleinere
 • 150 gram spekjes
 • 25 gram ongezouten roomboter
 • mosterd, bv Groninger of Limburgse, naar smaak
 • ben je geen liefhebber van mosterd dan kun je ook een eetlepel azijn gebruiken.

 

Aan de slag:

We gaan eerst met ons zakmes de aardappelen schillen en snijden ze in kleine stukken, dat gaart sneller. Spoel de aardappelen even af met koud water en doe ze in een ruime pan.

 

Doe water in de pan, de aardappelen moeten onder staan. Voeg zout toe. Doe de boerenkool er boven op.

 

Breng dit aan de kook en laat het dan 20-25 min. koken.

 

Maak de rookworsten warm in een pan heet, niet kokend water. Ambachtelijke rookworst doe je zonder plastic in het water, deze worst moet kunnen wellen. Heb je een gewone rookworst dan kan deze in de plastic verpakking warm worden.

 

Zet een koekenpan op met daarin, zonder boter of bakvet, de spekjes. Laat ze rustig uitbakken tot ze bruin en knapperig zijn.

 

Giet de aardappelen en boerenkool af, maar vang een deel van het kookvocht op. Stamp de aardappelen met de boerenkool fijn met een pureestamper. Roer de boter en mosterd, naar smaak, erdoor tot de boter gesmolten is. Roer met een pollepel de spekjes erdoor. Voeg eventueel nog kookvocht toe tot de stamppot de gewenste smeuiïgheid heeft.

 

Breng het op smaak met peper en eventueel nog zout.

 

Verdeel de boerenkool over de borden. Haal de rookworst uit de pan en snijd ze in mooie gelijke plakjes en verdeel dit over de borden. Eet smakelijk.