Wist je dat het kleine Molenmesje ook een grotere broer heeft, het Herder groentenmes? Dat heeft Herder heel goed bedacht. Een formaat mes tussen schilmes en groot keukenmes in dat speciaal gemaakt is voor het subliem snijden van allerhande groenten, kruiden en fruit. Met name de producten die net wat te groot zijn voor snijden met een Molen-schilmesje zijn heel geschikt voor het groentenmes.
We kennen ook gebruikers van het groentenmes die het bijna altijd gebruiken in de keuken omdat ze kleine handen hebben. Een groot koksmes kan met kleine handen best inspannend zijn om mee te werken. Een wat kleiner mes zoals het Herder groentenmes kan dan een uitkomst zijn en is ook nog eens vriendelijk geprijsd.
Het Herder groentenmes heeft een vlijmscherp carbon lemmet van 10 cm en een heft van beukenhout of kersenhout dat 10,5 cm meet. De hoge scherpte van het speciaal dungeslepen carbon lemmet garandeert moeiteloos snijden. Af en toe even wetten houdt dit mes vlijmscherp.
Het Herder groentenmes is ook met kartels verkrijgbaar, in een iets kleinere maatvoering. Het lemmet van 8 cm is van RVS en het 11 cm lange heft van beukenhout. De vlijmscherpe kartels maken dit mes uitermate geschikt voor het snijden van gladde producten, zoals tomaten maar ook paksoi. Door de scherpe kartels is dit mes ook handig voor het snijden van pitabroodjes of Duitse bolletjes.
We gaan weer wat lekkers maken om vanavond op tafel te zetten. Vandaag wordt het een hartige groententaart. Dat valt bij alle eters in de smaak!
Voor 4 personen heb je nodig:
1 rol bladerdeeg of 5 losse plakjes uit de diepvries
1 rode paprika
1 courgette
3 eieren
100 ml creme fraiche
100 gram geraspte oude kaas
2 teentjes knoflook
1 ui
2 tl tijm
1 tl rozemarijn
zout en peper
Aan de slag:
Verwarm om te beginnen de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm of een ronde ovenschaal goed in met olie of boter. Bekleed de vorm met bladerdeeg als straks de groenten staan te bakken. Prik dan ook wat gaatjes met een vork in het deeg op de bodem.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de paprika en de courgette. Rasp de courgette met een keukenrasp en snijd de paprika in stukjes.
Giet een scheutje olie in een pan en bak daarin de ui en knoflook, laat het op rustig vuur geel worden. Voeg na ong. 3 minuten de geraspte courgette, paprika, tijm, rozemarijn en een snufje zout en peper naar smaak toe.
Bak dit geheel nog 5 minuten en zet dan het vuur uit.
Schep het mengsel uit de pan op het bladerdeeg. Meng dan in een kom de eieren, zout, peper en creme fraiche goed door elkaar. Giet dit eimengsel over de groenten in de springvorm. Als laatste strooi je royaal de geraspte kaas er overheen.
Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven en laat de kaaslaag mooi goudbruin worden. Als je de taart uit de oven staan laat hem dan even een paar minuten staan voor je de vorm opent en gaat aansnijden. Je kunt hem ook helemaal laten afkoelen en koud eten. Het aansnijden van een hartige taart gaat trouwens heel fijn met het grote keukenmes van Herder. Smakelijk eten!