• Dalipassage 2
  • 7811DB EMMEN
  • Klantenservice: 0591-547631
  • Op dinsdag t/m zaterdag voor 17:00 besteld, nog dezelfde dag verzonden
  • In Nederland vanaf 75 euro gratis verzending

Appelbeignets om je vingers bij af te likken

24 december 2024

De afgelopen feestdagen heb ook jij ongetwijfeld gesmuld van baksels of taart waarin appel wordt verwerkt. Grote kans ook dat het zelf is gebakken door je oma, je (schoon)moeder, je bakkende broer of de hobbybakker in je vriendenkring. 

 

De appel is als vrucht uitermate geschikt om gebruikt te worden in gebak. Geen taart is zo populair als de appeltaart, heel het jaar door, en met de jaarwisseling worden er naast oliebollen ook heel wat appelbeignets gebakken, zowel door de ambachtelijke bakkers als de hobbykoks.  

 

– foto apple pie 1754010 - 

 

De appel is natuurlijk een typisch nederlands stuk fruit. Er zijn veel appelrassen en bepaalde rassen lenen zich bij uitstek om te verwerken in een bakproduct. Zo’n appel moet namelijk niet te vochtig zijn anders wordt het deeg te nat en ook nog iets van stevigheid behouden voor een lekkere bite. Geschikte appels voor appeltaart of appelbeignets zijn de Goudrenet,  Elstar, Jonagold, Granny Smith en Cox Orange. 

 

– foto Bosscher keukenmes – 

 

Harde appels snijd je met het Bosscher keukenmes 

 

Wij gaan vandaag aan de slag met het maken van appelbeignets in bladerdeeg en daarvoor kiezen we Goudrenetten gekweekt in eigen dorp.  We leggen ons fijne scherpe Molenmesje alvast klaar voor het schilwerk samen met de onmisbare appelboor. Voor het snijden van mooie plakken appel gaan we ons Bosscher Keukenmes gebruiken. Door de grote scherpte en stuurvastheid van dit befaamde keukenmes met carbonstalen lemmet ben je verzekerd van mooie gelijke en hele plakken. Zo’n Goudrenet is namelijk best een harde appel. Het Bosscher keukenmes is een robuust en vlijmscherp keukenmes dat altijd stevig en slipvast in je hand ligt dankzij het beukenhouten heft. Dat is het voordeel van een houten heft, ook met vochtige handen. 

 

Zijn kleine broertje is het legendarische Molenmesje dat in geen enkele keuken mag ontbreken voor het feilloos schillen van aardappels en vruchten en allerlei ander klein snijwerk zoals uien, knoflook en tomaten. 

 

– foto Molenmesje - 

 

 

Appelbeignets met bladerdeeg en amandelspijs 

 

Wat heb je nodig om 5 appelbeignets te maken: 

 

  • 1 flinke appel, wij kiezen de Goudrenet. 
  • 10 vel bladerdeeg met roomboter 
  • 2 eetlepels poedersuiker 
  • 1 eetlepel kristalsuiker 
  • 2 eetlepels bloem 
  • kaneel 
  • 50 gram amandelspijs 
  • 1 middelgroot ei 

 

Handig om vast klaar te leggen: 

 

  • bakplaat ( met bakpapier ) 

 

  • taartvormpje, met golvende of gekartelde rand van 10 tot 12 com doorsnede 

 

  • Bosscher keukenmes, Molenmesje en de appelboor. 

 

 

-Foto apples 5640909- 

 

 

Aan de slag: 

 

 

Zet de oven aan op 180 graden. Haal de plakken bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien. 

Steek dan met de appelboor het klokhuis uit de appel.  

Schil de appel met het Molenmesje en snijd deze in plakken van een halve tot 1 cm dik 

met het Bosscher keukenmes. 

 

Meng de bloem met de poedersuiker en een snuf kaneel.  Haal de appelringen hierdoor tot ze helemaal bedekt zijn. Dit laagje neemt voor een deel het vocht op tijdens het bakproces.  

Maak 5 kleine balletjes van de amandelspijs, deze plaatsen we zo in het midden van de appelplakken. 

 

Leg een plak bebloemde appel op een vel bladerdeeg, druk de bolletjes amandelspijs in het midden van de appel en maak deze rondom  een beetje vochtig met water. Dek dan de appelplak af met een ander vel bladerdeeg en druk deze zachtjes rondom de appel aan. Druk met een taartvormpje  

rondom de appel en verwijder daarna het overtollige bladerdeeg maar gooi het niet weg. 

 

Als het deeg aan het taartvormpje blijft plakken kun je deze even bestuiven met wat bloem. Je kunt ook vooraf al de vormen uit het bladerdeeg drukken en deze daarna met appel er tussen op elkaar drukken. 

 

Foto cinnamon 2847867 - 

 

Leg de appelbeignets op de met bakpapier beklede bakplaat. Klop het eitje los en bestrijk de bovenzijde van de appelbeignets hiermee. Bestrooi ze dan met de kristalsuiker en zet ze dan ongeveer 25 min in de oven. Laat ze afkoelen en serveer ze nog een beetje warm warm. 

 

Het overgebleven bladerdeeg kun je met het ei en wat suiker en kaneel bestrijken en bestrooien en meebakken. Of maak er met een klein uitsteekvormpje een leuk figuurtje van. 

 

Bewaar de appelbeignets als ze goed zijn afgekoeld in een gesloten trommel voor 

maximaal 3 dagen, warm ze voor het serveren eventjes kort op in de oven. Smul ervan!