Nu de feestelijke Paasdagen weer voor de deur staan zijn we volop bezig met de voorbereidingen. Er komt visite om gezellig samen te gaan brunchen. We verwachten gasten van groot tot klein en hebben een reeks aan lekker brood, broodjes, soep en andere hapjes bedacht. Dan moet je even goed samen nadenken wat er allemaal gehaald moet worden aan boodschappen. Dat is nog een hele lijst. Omdat we niet al die boodschappen op zaterdag in de drukte willen halen, doen we dat al wat eerder.
Lekker brood eten doen we graag bij ons thuis. Op feestelijke dagen houden we van de gezelligheid aan de brunchtafel. Mooi gebakken en lekker brood snijden we natuurlijk met ons eigen Herder broodmes. In al zijn uiterlijke eenvoud is dit broodmes onmisbaar voor wie van mooi gesneden brood houdt. Bovendien snijd je met het Robert Herder broodmes brood echt zonder moeite. Ook de hardere korsten zijn geen probleem dankzij de extra hoog geslepen kartels van het lemmet. Van stokbrood, harde pistolets, robuust meergranenbrood of zachtere broodsoorten, dit broodmes kan het allemaal aan.
Robert Herder Broodmes Beukenhout
Dit jaar willen we zelf paasbrood gaan bakken op de zaterdag. De kinderen staan al te springen om mee te gaan helpen. Gezien het aantal eters zullen het twee paasbroden moeten worden. De spullen zijn klaargezet, de schorten hangen om. Bakkers klaar...
Wat je nodig hebt voor 1 paasbrood:
Aan de slag:
Geniet samen van dit heerlijke brood!
Met de Paasdagen in aantocht zijn we hier thuis alvast aan het bedenken wat we op tafel gaan zetten voor onszelf en de gasten die komen. Om het samenzijn op eerste Paasdag geen formeel karakter te geven aan een gedekte tafel, leek het ons een goed idee om een soort buffet klaar te maken met keuze uit allerlei lekkere hapjes, koud en warm. We laten de kinderen zich uitleven in het maken van de versieringen.
Gezellig samen onder genot van een drankje bijpraten en tussendoor lekkere hapjes kiezen van het buffet vraagt wel om wat voorbereiding. Vooral ook omdat je zelf ook wat aan die gezelligheid wilt hebben. Daarom is het aan te raden gerechtjen te kiezen die je vooraf klaar kunt maken en eventueel alleen nog warm hoeft te maken. Dat kan al twee dagen ervoor met onderstaande recepten voor twee heerlijke en heel verschillende quiche. Bewaar je quiche afgedekt in de koelkast. Quiche kun je warm, lauw of koud eten. Als dat geen gemak is?
Nodig voor 4 personen:
Verder:
Robert Herder "Molenmesje" Carbon staal
De bereiding:
Nodig voor 4 personen:
Verder:
De bereiding:
De messen van Herder zijn stuk voor stuk eerlijke ambachtelijk gemaakte producten met een hoge kwaliteit. Ieder mes heeft zijn eigen unieke kenmerken en bijzondere geschiktheid voor bepaalde snijtechnieken. Vandaag gaan we hier thuis een overheerlijke maaltijd met varkenshaas bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes. Dat is echt een topper in zijn klasse, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het valt op hoe mooi dit koksmes in balans ligt als je het in de hand houdt. Het bewijs van een hoogstaand ontwerp.
Het geheim van de grote snijkwaliteit van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat carbonstaal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 Rockwell voor de kenners. Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal al heel erg hard en door de meesterslijpers van Herder vlijmscherp te slijpen.
Met de unieke Solinger dunslijptechniek zetten ze er bij de Lignum 3 nog een tandje bij als het om scherpte gaat. Het is een absoluut topmes dat ook in jouw keuken niet zou mogen ontbreken. Een koksmes met een heel goede balans en slipvaste grip waardoor je veilig kunt werken.
De grote hardheid van het carbonstaal is één van de verschillen met andere koksmessen zoals het populaire en veel verkochte carbonstalen Santokumes. Geen misverstand, dat is ook een heel goed koksmes maar met een hardheid van HRC 57-58 is het minder hard dan het lemmet van een Lignum 3. De unieke eigenschappen van de Lignum 3 zijn samengebracht in een heel mooi uitgevoerd koksmes. De garantie voor heel veel jaren snijplezier.
De Lignum 3 wordt geleverd in een mooie geschenkdoos en je krijgt er gratis een roestgum bij. Dat maakt dit geweldige koksmes tot een heel mooi cadeau voor degene die zo lekker voor jullie kookt!
Voor 4 personen heb je nodig:
Aan de slag:
Als je zelf aardappelpuree gaat maken schil en kook de aardappelen dan vooraf kruimig en maak er een fijne smeuïge puree van met behulp van wat boter of melk. Koelt het af in de tussentijd dan geeft dat niet want je kunt het zo weer verwarmen in de magnetron.
Halveer met het Lignum 3 koksmes de varkenshaas in de lengte. Meng twee derde van de olie, peper en zout en bestrijk hiermee de varkenshaas rondom. Verhit de grillpan, doe het vlees erin, zonder boter of olie, als de pan gaat walmen en gril het vlees op middelhoog vuur in 8-10 min. goudbruin en gaar. Keer het regelmatig.
Pel en snijd de knoflook fijn en maak de champignons schoon en halveer ze. Ris de tijmblaadjes van de takjes af. Verhit dan de rest van de olie in een hapjespan en bak daarin de knoflook en champignons met de tijm 5 minuten op hoog vuur. Voeg anderhalve eetlepel cranberrysaus, per 4 personen, toe en verwarm dit een minuutje mee. Breng het geheel op smaak met peper en eventueel nog zout.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter, voeg de spinazie in delen toe en laat al omscheppend iets slinken. Heb je puree uit het koelvak van de supermarkt verwarm deze dan volgens de aanwijzingen op de verpakking in de magnetron. Ook afgekoelde zelfgemaakt puree even opwarmen in de magnetron. Doe de puree in een kom en meng de spinazie erdoor. Breng op smaak met peper.
Maak de citroen schoon en rasp de gele schil. Verdeel de puree met spinazie over diepe borden en verdeel de champignons erover. Snijd de varkenshaas in mooie gelijke plakken en leg deze een beetje dakpansgewijs op de borden. Serveer het met de rest van de cranberrysaus en bestrooi het nog even met een beetje citroenrasp. Eet smakelijk!
Het grote succes van het Solinger merk Herder begon ruim een eeuw geleden met het vervaardigen van professionele messen. Bijvoorbeeld het boerenzakmes, een stuk basisgereedschap pur sang. In land- en tuinbouw werd en wordt dit zakmes nog steeds, naast andere Herder messen, volop gebruikt. Slagers werkten met Herder en ook de kleermaker en de schoenmaker kenden al vroeg de kwaliteit van deze messen.
Als je professioneel werkt met bloemen weet je ook dat Herder heel handig gereedschap heeft. Klein maar fijn zeggen we dan. Want het Herder bloemenmesje is dan misschien qua formaat niet groot, zijn bijdrage aan het snel en vakkundig snijden van bloemen is dat wel.
Een Herder bloemenmesje heeft een kort maar vlijmscherp lemmet van extra hard carbonstaal. Vanwege die hardheid kan het met de Solinger dunslijptechniek heel dun, onder een kleine hoek, worden geslepen en is het vlijmscherp. Met een bloemenmesje snijd je in één haal een plant- of bloemstengel door. Op die manier maakt je niet alleen de mooiste boeketten maar blijven ze ook langer mooi omdat de stengels glad worden afgesneden.
De tuinderswereld kent al generaties lang de kwaliteit van het ambachtelijk gemaakte Herder bloemenmesje. Ook de bloemist weet hoe handig en scherp dit mesje is. Klein en handzaam is het belangrijk gereedschap bij het snel en zonder rafels en scheuren snijden van bloemen.
Iedere bloembinder weet het Herder bloemenmesje te waarderen. Het handzame houten heft ligt vast en slipvast in de handpalm en het korte lemmet werkt snel en veilig. Het bloemenmesje glijdt niet weg in vochtige handen. Het helpt je als bloembinder met het vakkundig samenstellen van de mooiste bloemwerken. Daarom is het Herder bloemenmesje ook erg geschikt voor de hobby bloembinders. Onmisbaar voor een geslaagde workshop bloembinden.
Herder kiest nog altijd voor een ambachtelijk werkproces met grondstoffen van de hoogste kwaliteit. Dat was en is het fundament voor het succes van Herder. De vakmensen worden op traditionele wijze in eigen bedrijf opgeleid tot meester messenmaker. De kennis en specifieke vaardigheden van het vak worden zorgvuldig van generatie op generatie overgedragen. Goed doordacht eigentijds design met ergonomie en veiligheid als speerpunt krijgen hun vorm vanuit die basis. Door vaardige handen en inzicht komt ieder Herder mes, groot of klein, tot stand via de ambachtelijke weg.
In onze winkel komen af en toe mensen langs die een vraag hebben over hun Herder mes en met enige regelmaat ontvangen we vragen online. Vragen over het minder scherp worden van een lemmet komen veel voor. Bekijk eens onze demo filmpje op You Tube over het wetten van je mes, daarmee is je vraag beantwoord. Ook krijgen we vragen over hoe je nou een Herder mes moet onderhouden. Want als je er verder niets aan doet gaan de materialen waaruit een Herder mes is gemaakt op den duur er anders uitzien.
Om je Herder mes af en toe een onderhoudsbeurtje te geven heeft Herder een complete onderhoudsset. Daar zit alles in om je mes in topconditie te houden. Zoals speciale voedende olie voor het heft, zodat het hout er weer prachtig uit ziet en bestand is tegen inwerking van vocht bij het afwassen.
Heeft het lemmet vlekken gekregen door het gebruik? Dat verschijnsel ontstaat op carbon staal door de inwerking van zuren uit fruit of groente. Het wordt patina genoemd. Het doet geen enkele afbreuk aan de snijkwaliteit van het lemmet maar ziet er wel minder fraai uit. Hiervoor is de oplossing de roestgum die ook in deze complete onderhoudsset zit. Na het weggummen van de donkere vlekken ziet het lemmet er weer mooi blank uit. De speciale olie voor staal die ook in deze Herder onderhoudsset zit maakt het klusje af en verzorgt het carbonstaal als de beste. Je mes ziet er weer puntgaaf uit. Voor een wat hardnekkiger patina zit in deze set ook nog polijstpasta om het lemmet weer superglad blank te polijsten.
We hebben nog een heerlijke zomerse en frisse vega-salade tip die we met je willen delen:
Als de zon weer wat meer te voelen is in het seizoen gaan mensen weer regelmatig salades eten. Niet zo gek natuurlijk want een salade eet je koud, lekker verfrissend, en is snel te bereiden. Zit je dus gezellig samen op zondagmiddag in de tuin te genieten van het mooie weer en heb je geen zin in een uitgebreid kooksessie dan is een salade een uitkomst. Je kan een salade maken zoals je wilt met de ingrediënten zoals je zelf lekker vindt. Of het nu een bijgerecht is of een hoofdgerecht, salades vallen altijd in de smaak. Met een vlijmscherp Herder mes, zoals het beroemde Molen schilmesje of groentenmes, heb je prima gereedschap om salades te bereiden.
De salade zoals wij die kennen heeft zijn basis al ver terug in de tijd. Het eeuwenlange gebruik van zout bij het kruiden en conserveren van voedsel heeft diverse culinaire woorden opgeleverd. Het woord salade is eind zestiende eeuw ontleend aan het Frans. Het gaat via het Italiaans terug op het Latijnse werkwoord salare: zouten of inleggen. De betekenis van het woord verschoof geleidelijk van ‘gerecht uit groente bereid’ naar ‘groene groente die rauw wordt gegeten’. Met name de verkorte vorm sla heeft deze tweede betekenis aangenomen. Uiteindelijk zijn we ook de plantensoorten die we eten als sla zo gaan noemen.
Vooraanstaande koks bedachten soms speciale recepten voor een salade, zoals de Italiaanse restaurateur en hotelbaas Ceasar Cardini de welbekende Ceasar salade. De oprichter van het beroemde Waldorf Astoria hotel in New York, John Jacob Astor, als slagerszoon geboren in Waldorf Duitsland, presenteerde in 1894 de eerste Waldorf salade. Twee bekende salades die we nog altijd kennen.
Wij gaan vandaag een heerlijke salade niçoise maken. Genoemd naar de Franse stad Nice. Deze typische salade wordt gegeten aan de hele Franse zuidkust, en ver daarbuiten, en veel Franse streken, dorpen, families en koks hebben zo hun eigen recept. De oorspronkelijke basis bestaat uit de bestanddelen vis, groente en ei. Maar daar is niet iedereen het over eens. De één vind het een doodzonde om aardappels toe te voegen, terwijl anderen juist vinden dat een salade zonder aardappels geen salade niçoise mag heten. Soms bevat de salade alleen rauwe groenten, ansjovis en olijven, terwijl ze ook zeer uitgebreider en voedzamer gemaakt kan worden met bonen, aardappelen of rijst. Er is geen officieel recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zich uitleven op een eigen versie.
Nodig voor 4 personen:
Aan de slag:
Geniet ervan!
We hebben een prachtig assortiment messen van Robert Herder in onze webshop en winkel. Grote koksmessen of brood- en vleesmessen vallen het eerst op. Prachtige ontwerpen, mooi duurzaam hout voor het heft, vlijmscherp carbonstaal of RVS voor een topkwaliteit lemmet.
Robert Herder is echter wereldberoemd geworden met een ogenschijnlijk simpel en klein schilmesje dat onze oma’s al in de hand hadden bij het aardappels schillen. Het bekende logo met de molen gaf dat mesje de naam Molenmesje. Die molen siert ook een paar prachtige tafelmessen van Herder zoals onderstaand tafelmes met beukenhouten heft.
Robert Herder Tafelmes Beukenhout
Deze Robert Herder tafelmessen hebben een RVS-lemmet met scherp geslepen kartels. Ook al zijn de kartels kleiner dan bij een groot formaat broodmes, ze zijn vlijmscherp, relatief hoog opgeslepen, snijden moeiteloos harde en zachte broodjes van allerlei soort, zelfs croissants worden mooi gaaf doorgesneden. Ook bij het snijden van een doodgewone boterham is zo’n tafelmes heel fijn om te gebruiken.
Het tafelmes met een heft van POM-kunststof kan ook in de vaatwasser gereinigd kan worden.
Deze tafelmessen zijn ook heel goed geschikt voor het snijden van pizza. Ook de wat hardere randen van een pizza snijden ze zonder moeite. Bij veel pizzeria’s moet je het toch doen met een mindere kwaliteit mes. Dat komt doordat er nogal eens goed bestek door gasten wordt ‘geleend’ om thuis te gebruiken. Schaf goede tafelmessen van Herder aan en je snijdt nooit meer beter dan thuis.
De kinderen zijn gek op pizza. Daarom verwennen we ons gezin vandaag met een heerlijke pizza van eigen makelij.
Voor 4 personen heb je nodig:
1 pak kant en klaar pizzadeeg met tomatensaus (koelvak)
3 tomaten
2 uien
2 tenen knoflook
4 grote champignons
2 rode paprika’s
een aantal zwarte olijven
2 blikjes tonijnstukken in olijfolie
250 g mozzarella
40 g rucola
ketchup
peper, zout, oregano, basilicum
De bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Pak je altijd scherpe Molenmesje erbij. Snijd daarmee de uien in ringen, de tomaten in mooie plakken, de knoflookteentjes in fijne stukjes en de paprika’s naar wens in stukjes of in repen. Maak de champignons schoon en snijd ze in niet te dunne plakjes. De olijfjes in dunnen ringen snijden.
Rol het pizzadeeg uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk het deeg tot net niet op de randen met de bolle kant van een lepel met ketchup. Strooi hierover oregano en basilicum. Verdeel dan de groente erover.
Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze.
Bak de pizza ca. 25 min. in het midden van de oven. Controleer dan eerst of hij gaar is, ook in het midden.
Neem de pizza uit de oven en verdeel de rucola erover.
Met je Herder tafelmes snijd je zonder moeite deze overheerlijke pizza in mooie punten. Eet smakelijk!
Zo’n pizza recept als dit is natuurlijk op allerlei manieren aan te passen aan je eigen smaak. Zo kun je ook heerlijke pizza’s maken met ontbijtspek erbij of vegetarisch rul gehakt. Varieer met groente soorten of andere vis. Gebruik geraspte kaas als je een gratineerlaagje wilt. Leuk en lekker om uit te proberen. Kinderen vinden het geweldig als ze hun eigen pizza mogen beleggen.
We zijn er aan gewend geraakt allerlei verse producten het hele jaar door te kunnen eten. Nogal wat groenten en fruit kunnen we hier het hele jaar door eten vanwege grootschalige teelt in kassen en er wordt ook heel veel geïmporteerd. Dus hebben we het hele jaar kiwi’s, witte en rode druiven, sperziebonen, bloemkool, noem maar op.
Onze oma’s hadden die luxe niet maar wisten wel hoe je de oogst van de zomermaanden kon conserveren om zo ook in de winter wat anders te eten te hebben dan enkel koolsoorten, en winterwortels of koolraap. Duurzaam is nu het toverwoord en groenten wecken uit je eigen moestuin is ineens weer helemaal bij de tijd.
Een enkele groentesoort blijft alleen leverbaar in een beperkte periode zoals de asperge. Asperges kunnen we eten als ze geoogst worden in het voorjaar, vers van het land. Ze worden geteeld op de koude grond en moeten het van de zonnewarmte hebben in het voorjaar om onzichtbaar voor ons te groeien. Het wordt niet voor niets het witte goud genoemd want goedkoop zijn asperges niet. Maar veel mensen weten de asperge te waarderen. Het blijft een bijzondere groentesoort.
Als je asperges koopt doe dat dan bij een teler in je buurt als je die mogelijkheid hebt. Die oogst elke dag en dat garandeert dat je echt verse asperges hebt. Wat in de supermarkt ligt is al vaak enkele dagen oud. Je kunt ze laten schillen maar zelf schillen is niet moeilijk en wat veel mensen niet weten is dat je juist o.a. van de schillen een heerlijke saus kunt maken.
Zena Rex of Robert Herder, de beste dunschillers koop je bij ons.
Een goede dunschiller is helemaal niet duur en een plezier om mee te schillen. In ons assortiment vind je de Molen dunschiller van Robert Herder. Een uitstekende en vlijmscherpe dunschiller met houten heft van de messenmakers uit Solingen. Asperges, aardappels, pastinaak, winterwortels, noem maar op en je schilt het dun met Herder.
De Zwitserse Zena Rex dunschiller heeft een bijzonder ontwerp dat iedereen kent. Gemaakt van aluminium met een vlijmscherp blad. De garantie voor moeiteloos dunschillen van alles wat je dun kunt schillen.
We gaan vandaag een lekkere pastasalade bereiden met een hoofdrol voor asperges en de heelijke smaak van zalm.
Voor 4 personen heb je nodig:
Voor de saus:
De bereiding:
1. Schil de asperges rondom met je dunschiller, bewaar de schillen. Begin vlak onder het kopje en zo naar beneden. Snijd ong. 2 cm van de houtachtige onderkant af, niet weggooien, en snijd de asperges in stukken van 4 cm.
2. We gaan de schil en snijresten koken voorafgaand aan de asperges.
3. Kook het 20 min. in ruim water met eventueel zout.
4. Schep met een schuimspaan de schillen en onderkantjes uit de pan en gooi ze weg.
5. Dan kook je in dit kookvocht de asperges. Afhankelijk van de dikte 5 tot 10 minuten.
6. Haal een ongeveer een halve liter kookvocht uit de pan en bewaar dit. Laat de asperges in de rest van het kookvocht staan.
7. Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes en de radijs in plakjes.
8. Was de citroen schoon, rasp de gele schil van één helft van de vrucht en pers de gehele vrucht uit.
9. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
10. Giet af en spoel het af onder de koude kraan.
11. Smelt de boter op laag vuur in een kleine pan, laat het niet bruin worden. Meng met een garde de bloem erdoor en laat dit rustig even meebakken. Meng dan met de garde beetje bij beetje het kookvocht dat je hebt bewaard erbij tot een niet te dikke saus. Vervolgens de creme fraiche erbij mengen tot het een mooi glad geheel is. Eventueel nog wat zout en peper en peterselie naar smaak.
12. Meng dan de pasta met de asperges, radijs en bosui en de saus.
13. Breng het op smaak met 1 el citroensap, 1 tl citroenrasp.
14. Verdeel als laatste de gerookte zalm in stukken en schep dit samen met de rucola erdoor.
Smakelijk eten!
Omdat we inmiddels al heel wat Herder kaasmessen hebben mogen verkopen en we van onze klanten heel goede ervaringen horen vertellen we in deze blogs wat deze kaasmessen zo bijzonder maakt. De Herder kaasmessen worden ook ambachtelijk met de hand vervaardigd door de meester messenmakers van Herder in Solingen.
Voor ieder type kaas is er een Herder kaasmes. In de prachtige serie van vier kaasmessen is kaasmes Cio een opvallende verschijning. Het is een universeel kaasmes bij uitstek. Opvallend zijn de sierlijke openingen in het lemmet en het mooie pruimenhouten heft. De uitsparingen in het lemmet voorkomen het vastplakken van de kaas bij het snijden van zachte of juist harde kaas zoals Gouda of Gruyère. Deze openingen zijn zorgvuldig gepolijst en de randen zijn met de hand glad gemaakt om zo het snijden van de kaas moeiteloos te laten verlopen.
Net als bij de andere kaasmessen uit deze serie is het pruimenhouten heft onder een zodanige hoek geplaatst dat je nooit met je handen aan de kaas komt bij het snijden. Zo blijven je handen schoon en het is hygiënisch bij het snijden en serveren van kaas aan je gasten.
Voor de gezellige avond met vrienden die van kaas houden hebben we nog een tip voor een gevarieerde kaasplank met een lekker receptje met dadelsalsa. Dat past heel goed bij een stukje brood met een smaakvol stukje kaas.
Je hebt nodig voor 4 personen:
Dadelsalsa maken:
Rasp het geel van de schil van de halve citroen en pers hem uit. Haal de pit eruit en snijd de dadels fijn, hak ook de walnoten fijn en snijd de basilicum. Meng het met de citroenrasp van de schil, het citroensap, de gehakte walnoten en het basilicum en laat dit minstens een kwartiertje staan, zodat de smaken de tijd krijgen om goed bij elkaar te komen.
Leg de verschillende soorten kaas op een mooie houten plank, doe de dadelsalsa in een schaaltje en zet deze in het midden. Serveer je kaas aan je gasten met puntjes muesli-notenbrood, meergranenbrood of plakjes stokbrood.
In het assortiment kaasmessen van Herder vindt je voor elke soort kaas een geschikt kaasmes. De kaasmessen van Herder maken kaas snijden voor iedereen makkelijk. Bij Schilmesje zijn we oprecht trots dat we deze mooie ambachtelijk gemaakte messen mogen verkopen. Je maakt er een kaasliefhebber heel blij mee!
Kaasmes Pano is door Robert Herder speciaal gemaakt voor de hardere soorten kaas.
Harde kaas stelt totaal andere eisen aan een kaasmes dan zachte of middelzachte kaas. Vanzelfsprekend is de kaas door de hardheid en vaak ook brokkeligheid een uitdaging op zich voor de maker van een kaasmes.
Om harde kazen goed en zonder veel moeite te kunnen snijden heb je een lemmet met kartels nodig. Essentieel tijdens de ontwikkeling was de keuze van het beste type kartels. Een golvende vorm of juist getand, lang of kort, breed of juist heel fijn? Ook belangrijk is de hoek en de keuze voor een enigszins buigzaam of juist wat stugger lemmet. Uiteindelijk is voor kaasmes Pano een bolgeslepen kartel als beste uit de bus gekomen.
Brood- en Kaasmes Robert Herder Pano
Op onderstaande foto is duidelijk zichtbaar dat de kartels van de Pano op een speciale manier wijd uit elkaar staan. Dit mes snijdt aan twee kanten want de kartels zijn aan beide zijden geslepen. Dus kun je er zowel met links als met rechts mee snijden. Dat is een zeldzaamheid in messenland.
Bij Robert Herder maken ze alle messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand. Dat geldt ook voor de prachtige Pano, met veel geduld en precisie en de kneepjes van het ambacht. Het prachtig pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is erg mooi om te zien en ligt perfect in de hand. Geheel met de hand vervaardigd en afgewerkt met fijne olie dat de prachtige tekening van het pruimenhout extra laat opvlammen. Perfect om mee te snijden, want het lemmet is zo geplaatst ten opzichte van het heft dat je vingers de kaas niet raken.
Bijkomend voordeel is dat de kartels van de Pano ook prima een stukje brood snijden. Daarmee is de Pano een ideaal mes op de kaasplank. Naast de kaas snijdt je meteen een stukje brood voor je gasten met hetzelfde mes.
Om je gasten iets lekkers voor te zetten hierbij een tip voor de kaasplank. Wist je dat ingelegde radijsjes heel goed bij harde kazen passen?
Je hebt nodig:
Ingelegde radijsjes:
Tips kaasplank:
Aan de slag:
Verwijder met een Molenmesje de steelaanzet van de radijsjes en snijd de radijsjes in kwarten. Snijd de ui ook in kwarten en daarna in dunne kwart ringen.
Breng de witte balsamicoazijn aan de kook met het water, zout, suiker, mosterdzaad, de jeneverbessen en wat gemalen peper. Voeg dan de radijsjes toe, breng het weer aan de kook en haal het van het vuur.
Maak de afsluitbare pot vooraf goed schoon en doe de radijsjes in de pot,
sluit het goed af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Leg alle kaas op een mooie plank. Serveer het met de ingelegde radijsjes,
de appelstroop en het roggebrood.
In de afsluitbare pot kun je de radijsjes 3 maanden in de koelkast bewaren.
Liefhebbers van een lekker stukje speciale kaas weten hoe lastig het vaak is om zo’n delicaat kaasje aan te snijden. Want bijzondere kazen zijn qua structuur, hardheid, broosheid of zachtheid net zo verschillend als de kleuren van de regenboog. De punt brie van de mat is heel erg zacht van binnen maar ook van buiten beslist niet hard. Terwijl bijvoorbeeld een stuk oude kaas juist geheel hard en brokkelig is. Heb jij ook wel eens zitten worstelen met een ongeschikt kaasmes? Dan is nu de oplossing binnen handbereik.
Hoe kan een messenmaker nu een kaasmes ontwerpen dat al deze verschillen aan kan?
Dat is dus gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Robert Herder een serie van vier prachtige kaasmessen ontwikkeld voor de meest gegeten kaassoorten. Toen ze bij Robert Herder de plannen voor het vervaardigen van een lijn hoogwaardige kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle belangrijke kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn daarbij onderzocht.
Zo kwamen er uiteindelijk vier kaasmessen in deze serie terecht. Ieder mes met de specifieke eigenschappen en uitvoering die het mes geschikt maken voor juist harde of zachte kaas en alles wat er tussenin zit. In deze en de volgende blogs gaan we deze kaasmessen de revue laten passeren.
Robert Herder vervaardigd dit prachtige kaasmes Kapro speciaal voor de kleine geitenkaasjes. In een ergonomisch ontwerp combineerde men de belangrijke snij eigenschappen met een exclusief design. Het lemmet is gemaakt van prachtig gevlamd pruimenhout. Het spitse lemmet heeft een licht gewelfde snede. Dat zorgt ervoor dat het mes makkelijk afrolt naar het eind van de snede toe. Dit kaasmes heeft geen kartels omdat dat niet werkt bij het snijden van zulke delicate zachte kaas. De Kapro snijdt zonder moeite door de harde en soms wat brokkelige korst en vervolgens door de zachte kaas. Een mooi snijvlak blijft achter op de kaas. Zo presenteer je je gasten en jezelf een mooi gesneden stukje kaas. De Kapro is liggend naast de kaasplank een sieraad op tafel.
Verwerk geitenkaas eens in onderstaand recept en serveer iets verrassends bij de borrel.
Je hebt nodig voor 8 personen:
Bereiding:
In de serie excellente kaasmessen, ontwikkeld door Herder, is uiteraard een topklasse kaasmes voor de zachte kaassoorten te vinden. Want het mooi en egaal snijden van een stukje zachte kaas is een uitdaging voor veel mensen. Heb jij ook wel eens tijdens de verjaardagsvisite zitten prutsen met een ongeschikt mes om de toastjes voor de gasten te beleggen met een plakje zachte camembert of roombrie? Of, beter gezegd, met wat een mooi plakje had kunnen zijn als... Wat een gedoe kan kaas snijden zijn.
Toen Herder startte met de research voor een lijn speciale kaasmessen hebben ze alle soorten kaas die er toe doen binnen de Europese grenzen ter hand genomen. Uiteindelijk resulteerde dat in vier kaasmessen van hoge kwaliteit waarmee je alle belangrijke kazen goed kunt snijden. Vanzelfsprekend worden deze kaasmessen op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd door de meester messenmakers in Solingen.
Aan alle ergernis rondom het snijden van zachte kaas komt nu een einde met kaasmes Mola. Een kaasmes peciaal ontwikkeld voor alle zachte soorten kaas. Zonder moeite snijd je camembert, roombrie, Reblochon de Savoie, een Sainte Maure geitenkaasje of roomzachte gorgonzola.
De Mola herken je direct met het gevorkte en smalle lemmet, zodat de zachte kaas niet kan blijven plakken. Het lemmet is lichtjes gebogen en is voorzien van gegolfde tanden die aan één kant geslepen zijn. Deze tanden worden in het traditionele maakproces zorgvuldig met de hand gepolijst. Je houdt het mes vast aan het prachtig uitgevoerde pruimenhouten heft. Dat heft staat zodanig onder een hoek dat je nooit met je hand in de kaas komt. Het sierlijk gevorkte uiteinde van het lemmet laat je het delicate stukje kaas opprikken en serveren aan je gasten. Snijden en serveren zonder de kaas aan te raken.
Kaasmessen van Herder: de cadeautip bij uitstek voor kaasliefhebbers!
We gaan vandaag een heerlijk klein mediteraans gerechtje maken met mozzarella dat geschikt is voor bij de lunch maar ook voor een gezellig avondje.
Gegratineerde tomaten met plakjes buffelmozzarella en pesto
Je hebt nodig voor 4 personen:
De bereiding:
De herfst is voor de kinderen een steeds terugkerend feest. Wandelen in bos of park en dan eikels, hazelnoten, beukennootjes of kastanjes rapen. Thuis met satéprikkers leuke dingen maken van de kastanjes en de eikels. Het is eigenlijk een soort herfstgoud.
De gewone paardenkastanje is niet eetbaar maar je hebt ook de tamme kastanjes die wel eetbaar zijn. Als je een tamme kastanje weet te staan in een park of bos bij je in de buurt dan is niets leuker dan daar rapen met dekinderen en ze samen gaan poffen boven een houtvuurtje in de tuin. Tamme kastanjes zien er heel anders uit dan de gewone kastanje.
Heb je geen mogelijkheid om ze te rapen in de natuur dan kun je tamme kastanjes ook in de winkel of op de markt kopen. Herder bloemenmesje perfect gereedschap Om de kastanjes voor het poffen in te kruisen is het Herder bloemenmesje heel handig gereedschap. Het korte lemmet en het slipvaste houten heft geven je veel grip op de kastanje en zo kun je goed kerven. Ook bij het insnijden van bijvoorbeeld pompoenen is dit bloemenmesje onmisbaar.
Kastanjes poffen boven een vuurtje, zoals een houtkorf, is heel simpel. Met een scherp mesje kerf je een kruis in de platte kant van de kastanjes. Besprenkel ze dan met wat water en wat zeezout. Zet een ruime platte pan boven het vuur en doe ze erin als de pan heet is. Regelmatig heen en weer rollen totdat de kastanjes open gaan en gepoft zijn. Smul ervan maar pas wel op, ze zijn gloeiend heet!
In de oven kun je ook prima kastanjes poffen. Zet de oven aan op 200 graden. Ook nu moet je in de platte kant van de kastanjes een kruis kerven. Leg ze op een ovenplaat, verdeel wat klontjes boter en zeezout erover en pof ze in ongeveer 20 minuten. Een gepofte kastanje gaat open staan.
Wij maken thuis regelmatig zelf pesto met basilicum uit eigen tuin. In het voorjaar binnen basilicumzaadjes opkweken tot kleine plantjes en als het warme weer komt buiten in een bak in de zon zetten en dagelijks water geven. Voor je het weet heb je basilicum voor de hele familie. Wat je afknipt groeit heel snel weer aan.
Wat heb je nodig:
Doe de kastanjes en de andere ingrediënten in een kom of diepe schaal. Gebruik voor het fijnmaken een staafmixer, maak er een niet te fijne pesto van, grof is deze pesto het lekkerst. Proef goed en breng naar je eigen smaak met citroensap en peper deze pesto op smaak. Perfect bij spaghetti deze zelf gemaakt kastanje pesto.
Als je zelf pesto maakt heb je altijd meer dan je direct kunt gebruiken. Maar pesto is uitstekend te bewaren. Doe het bijvoorbeeld in lege en goed schoongemaakte potjes van gewone pesto of de wat kleinere weckpotjes. Ook kun je pesto heel goed invriezen. Als je dat doet in een ijsblokjes vorm heb je kant en klare porties die je zo uit de vriezer kunt halen en kunt laten ontdooien voor de maaltijd.