Wist je dat het kleine Molenmesje ook een grotere broer heeft, het Herder groentenmes? Dat heeft Herder heel goed bedacht. Een formaat mes tussen schilmes en groot keukenmes in dat speciaal gemaakt is voor het subliem snijden van allerhande groenten, kruiden en fruit. Met name de producten die net wat te groot zijn voor snijden met een Molen-schilmesje zijn heel geschikt voor het groentenmes.
We kennen ook gebruikers van het groentenmes die het bijna altijd gebruiken in de keuken omdat ze kleine handen hebben. Een groot koksmes kan met kleine handen best inspannend zijn om mee te werken. Een wat kleiner mes zoals het Herder groentenmes kan dan een uitkomst zijn en is ook nog eens vriendelijk geprijsd.
Het Herder groentenmes heeft een vlijmscherp carbon lemmet van 10 cm en een heft van beukenhout of kersenhout dat 10,5 cm meet. De hoge scherpte van het speciaal dungeslepen carbon lemmet garandeert moeiteloos snijden. Af en toe even wetten houdt dit mes vlijmscherp.
Het Herder groentenmes is ook met kartels verkrijgbaar, in een iets kleinere maatvoering. Het lemmet van 8 cm is van RVS en het 11 cm lange heft van beukenhout. De vlijmscherpe kartels maken dit mes uitermate geschikt voor het snijden van gladde producten, zoals tomaten maar ook paksoi. Door de scherpe kartels is dit mes ook handig voor het snijden van pitabroodjes of Duitse bolletjes.
We gaan weer wat lekkers maken om vanavond op tafel te zetten. Vandaag wordt het een hartige groententaart. Dat valt bij alle eters in de smaak!
Voor 4 personen heb je nodig:
1 rol bladerdeeg of 5 losse plakjes uit de diepvries
1 rode paprika
1 courgette
3 eieren
100 ml creme fraiche
100 gram geraspte oude kaas
2 teentjes knoflook
1 ui
2 tl tijm
1 tl rozemarijn
zout en peper
Aan de slag:
Verwarm om te beginnen de oven voor op 200 graden.
Vet een springvorm of een ronde ovenschaal goed in met olie of boter. Bekleed de vorm met bladerdeeg als straks de groenten staan te bakken. Prik dan ook wat gaatjes met een vork in het deeg op de bodem.
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Was de paprika en de courgette. Rasp de courgette met een keukenrasp en snijd de paprika in stukjes.
Giet een scheutje olie in een pan en bak daarin de ui en knoflook, laat het op rustig vuur geel worden. Voeg na ong. 3 minuten de geraspte courgette, paprika, tijm, rozemarijn en een snufje zout en peper naar smaak toe.
Bak dit geheel nog 5 minuten en zet dan het vuur uit.
Schep het mengsel uit de pan op het bladerdeeg. Meng dan in een kom de eieren, zout, peper en creme fraiche goed door elkaar. Giet dit eimengsel over de groenten in de springvorm. Als laatste strooi je royaal de geraspte kaas er overheen.
Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven en laat de kaaslaag mooi goudbruin worden. Als je de taart uit de oven staan laat hem dan even een paar minuten staan voor je de vorm opent en gaat aansnijden. Je kunt hem ook helemaal laten afkoelen en koud eten. Het aansnijden van een hartige taart gaat trouwens heel fijn met het grote keukenmes van Herder. Smakelijk eten!
Nu de feestelijke Paasdagen weer voor de deur staan zijn we volop bezig met de voorbereidingen. Er komt visite om gezellig samen te gaan brunchen. We verwachten gasten van groot tot klein en hebben een reeks aan lekker brood, broodjes, soep en andere hapjes bedacht. Dan moet je even goed samen nadenken wat er allemaal gehaald moet worden aan boodschappen. Dat is nog een hele lijst. Omdat we niet al die boodschappen op zaterdag in de drukte willen halen, doen we dat al wat eerder.
Lekker brood eten doen we graag bij ons thuis. Op feestelijke dagen houden we van de gezelligheid aan de brunchtafel. Mooi gebakken en lekker brood snijden we natuurlijk met ons eigen Herder broodmes. In al zijn uiterlijke eenvoud is dit broodmes onmisbaar voor wie van mooi gesneden brood houdt. Bovendien snijd je met het Robert Herder broodmes brood echt zonder moeite. Ook de hardere korsten zijn geen probleem dankzij de extra hoog geslepen kartels van het lemmet. Van stokbrood, harde pistolets, robuust meergranenbrood of zachtere broodsoorten, dit broodmes kan het allemaal aan.
Robert Herder Broodmes Beukenhout
Dit jaar willen we zelf paasbrood gaan bakken op de zaterdag. De kinderen staan al te springen om mee te gaan helpen. Gezien het aantal eters zullen het twee paasbroden moeten worden. De spullen zijn klaargezet, de schorten hangen om. Bakkers klaar...
Wat je nodig hebt voor 1 paasbrood:
Aan de slag:
Geniet samen van dit heerlijke brood!
In onze winkel komen af en toe mensen langs die een vraag hebben over hun Herder mes en met enige regelmaat ontvangen we vragen online. Vragen over het minder scherp worden van een lemmet komen veel voor. Bekijk eens onze demo filmpje op You Tube over het wetten van je mes, daarmee is je vraag beantwoord. Ook krijgen we vragen over hoe je nou een Herder mes moet onderhouden. Want als je er verder niets aan doet gaan de materialen waaruit een Herder mes is gemaakt op den duur er anders uitzien.
Om je Herder mes af en toe een onderhoudsbeurtje te geven heeft Herder een complete onderhoudsset. Daar zit alles in om je mes in topconditie te houden. Zoals speciale voedende olie voor het heft, zodat het hout er weer prachtig uit ziet en bestand is tegen inwerking van vocht bij het afwassen.
Heeft het lemmet vlekken gekregen door het gebruik? Dat verschijnsel ontstaat op carbon staal door de inwerking van zuren uit fruit of groente. Het wordt patina genoemd. Het doet geen enkele afbreuk aan de snijkwaliteit van het lemmet maar ziet er wel minder fraai uit. Hiervoor is de oplossing de roestgum die ook in deze complete onderhoudsset zit. Na het weggummen van de donkere vlekken ziet het lemmet er weer mooi blank uit. De speciale olie voor staal die ook in deze Herder onderhoudsset zit maakt het klusje af en verzorgt het carbonstaal als de beste. Je mes ziet er weer puntgaaf uit. Voor een wat hardnekkiger patina zit in deze set ook nog polijstpasta om het lemmet weer superglad blank te polijsten.
We hebben nog een heerlijke zomerse en frisse vega-salade tip die we met je willen delen:
Omdat we inmiddels al heel wat Herder kaasmessen hebben mogen verkopen en we van onze klanten heel goede ervaringen horen vertellen we in deze blogs wat deze kaasmessen zo bijzonder maakt. De Herder kaasmessen worden ook ambachtelijk met de hand vervaardigd door de meester messenmakers van Herder in Solingen.
Voor ieder type kaas is er een Herder kaasmes. In de prachtige serie van vier kaasmessen is kaasmes Cio een opvallende verschijning. Het is een universeel kaasmes bij uitstek. Opvallend zijn de sierlijke openingen in het lemmet en het mooie pruimenhouten heft. De uitsparingen in het lemmet voorkomen het vastplakken van de kaas bij het snijden van zachte of juist harde kaas zoals Gouda of Gruyère. Deze openingen zijn zorgvuldig gepolijst en de randen zijn met de hand glad gemaakt om zo het snijden van de kaas moeiteloos te laten verlopen.
Net als bij de andere kaasmessen uit deze serie is het pruimenhouten heft onder een zodanige hoek geplaatst dat je nooit met je handen aan de kaas komt bij het snijden. Zo blijven je handen schoon en het is hygiënisch bij het snijden en serveren van kaas aan je gasten.
Voor de gezellige avond met vrienden die van kaas houden hebben we nog een tip voor een gevarieerde kaasplank met een lekker receptje met dadelsalsa. Dat past heel goed bij een stukje brood met een smaakvol stukje kaas.
Je hebt nodig voor 4 personen:
Dadelsalsa maken:
Rasp het geel van de schil van de halve citroen en pers hem uit. Haal de pit eruit en snijd de dadels fijn, hak ook de walnoten fijn en snijd de basilicum. Meng het met de citroenrasp van de schil, het citroensap, de gehakte walnoten en het basilicum en laat dit minstens een kwartiertje staan, zodat de smaken de tijd krijgen om goed bij elkaar te komen.
Leg de verschillende soorten kaas op een mooie houten plank, doe de dadelsalsa in een schaaltje en zet deze in het midden. Serveer je kaas aan je gasten met puntjes muesli-notenbrood, meergranenbrood of plakjes stokbrood.
In het assortiment kaasmessen van Herder vindt je voor elke soort kaas een geschikt kaasmes. De kaasmessen van Herder maken kaas snijden voor iedereen makkelijk. Bij Schilmesje zijn we oprecht trots dat we deze mooie ambachtelijk gemaakte messen mogen verkopen. Je maakt er een kaasliefhebber heel blij mee!
Kaasmes Pano is door Robert Herder speciaal gemaakt voor de hardere soorten kaas.
Harde kaas stelt totaal andere eisen aan een kaasmes dan zachte of middelzachte kaas. Vanzelfsprekend is de kaas door de hardheid en vaak ook brokkeligheid een uitdaging op zich voor de maker van een kaasmes.
Om harde kazen goed en zonder veel moeite te kunnen snijden heb je een lemmet met kartels nodig. Essentieel tijdens de ontwikkeling was de keuze van het beste type kartels. Een golvende vorm of juist getand, lang of kort, breed of juist heel fijn? Ook belangrijk is de hoek en de keuze voor een enigszins buigzaam of juist wat stugger lemmet. Uiteindelijk is voor kaasmes Pano een bolgeslepen kartel als beste uit de bus gekomen.
Brood- en Kaasmes Robert Herder Pano
Op onderstaande foto is duidelijk zichtbaar dat de kartels van de Pano op een speciale manier wijd uit elkaar staan. Dit mes snijdt aan twee kanten want de kartels zijn aan beide zijden geslepen. Dus kun je er zowel met links als met rechts mee snijden. Dat is een zeldzaamheid in messenland.
Bij Robert Herder maken ze alle messen nog altijd volgens de oude traditie met de hand. Dat geldt ook voor de prachtige Pano, met veel geduld en precisie en de kneepjes van het ambacht. Het prachtig pruimenhouten heft in een mooie golvende lijn is erg mooi om te zien en ligt perfect in de hand. Geheel met de hand vervaardigd en afgewerkt met fijne olie dat de prachtige tekening van het pruimenhout extra laat opvlammen. Perfect om mee te snijden, want het lemmet is zo geplaatst ten opzichte van het heft dat je vingers de kaas niet raken.
Bijkomend voordeel is dat de kartels van de Pano ook prima een stukje brood snijden. Daarmee is de Pano een ideaal mes op de kaasplank. Naast de kaas snijdt je meteen een stukje brood voor je gasten met hetzelfde mes.
Om je gasten iets lekkers voor te zetten hierbij een tip voor de kaasplank. Wist je dat ingelegde radijsjes heel goed bij harde kazen passen?
Je hebt nodig:
Ingelegde radijsjes:
Tips kaasplank:
Aan de slag:
Verwijder met een Molenmesje de steelaanzet van de radijsjes en snijd de radijsjes in kwarten. Snijd de ui ook in kwarten en daarna in dunne kwart ringen.
Breng de witte balsamicoazijn aan de kook met het water, zout, suiker, mosterdzaad, de jeneverbessen en wat gemalen peper. Voeg dan de radijsjes toe, breng het weer aan de kook en haal het van het vuur.
Maak de afsluitbare pot vooraf goed schoon en doe de radijsjes in de pot,
sluit het goed af en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Leg alle kaas op een mooie plank. Serveer het met de ingelegde radijsjes,
de appelstroop en het roggebrood.
In de afsluitbare pot kun je de radijsjes 3 maanden in de koelkast bewaren.
Liefhebbers van een lekker stukje speciale kaas weten hoe lastig het vaak is om zo’n delicaat kaasje aan te snijden. Want bijzondere kazen zijn qua structuur, hardheid, broosheid of zachtheid net zo verschillend als de kleuren van de regenboog. De punt brie van de mat is heel erg zacht van binnen maar ook van buiten beslist niet hard. Terwijl bijvoorbeeld een stuk oude kaas juist geheel hard en brokkelig is. Heb jij ook wel eens zitten worstelen met een ongeschikt kaasmes? Dan is nu de oplossing binnen handbereik.
Hoe kan een messenmaker nu een kaasmes ontwerpen dat al deze verschillen aan kan?
Dat is dus gewoon onbegonnen werk. Daarom heeft Robert Herder een serie van vier prachtige kaasmessen ontwikkeld voor de meest gegeten kaassoorten. Toen ze bij Robert Herder de plannen voor het vervaardigen van een lijn hoogwaardige kaasmessen gingen doorontwikkelen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan. Alle belangrijke kaassoorten die in Europa worden gemaakt zijn daarbij onderzocht.
Zo kwamen er uiteindelijk vier kaasmessen in deze serie terecht. Ieder mes met de specifieke eigenschappen en uitvoering die het mes geschikt maken voor juist harde of zachte kaas en alles wat er tussenin zit. In deze en de volgende blogs gaan we deze kaasmessen de revue laten passeren.
Robert Herder vervaardigd dit prachtige kaasmes Kapro speciaal voor de kleine geitenkaasjes. In een ergonomisch ontwerp combineerde men de belangrijke snij eigenschappen met een exclusief design. Het lemmet is gemaakt van prachtig gevlamd pruimenhout. Het spitse lemmet heeft een licht gewelfde snede. Dat zorgt ervoor dat het mes makkelijk afrolt naar het eind van de snede toe. Dit kaasmes heeft geen kartels omdat dat niet werkt bij het snijden van zulke delicate zachte kaas. De Kapro snijdt zonder moeite door de harde en soms wat brokkelige korst en vervolgens door de zachte kaas. Een mooi snijvlak blijft achter op de kaas. Zo presenteer je je gasten en jezelf een mooi gesneden stukje kaas. De Kapro is liggend naast de kaasplank een sieraad op tafel.
Verwerk geitenkaas eens in onderstaand recept en serveer iets verrassends bij de borrel.
Je hebt nodig voor 8 personen:
Bereiding:
In de serie excellente kaasmessen, ontwikkeld door Herder, is uiteraard een topklasse kaasmes voor de zachte kaassoorten te vinden. Want het mooi en egaal snijden van een stukje zachte kaas is een uitdaging voor veel mensen. Heb jij ook wel eens tijdens de verjaardagsvisite zitten prutsen met een ongeschikt mes om de toastjes voor de gasten te beleggen met een plakje zachte camembert of roombrie? Of, beter gezegd, met wat een mooi plakje had kunnen zijn als... Wat een gedoe kan kaas snijden zijn.
Toen Herder startte met de research voor een lijn speciale kaasmessen hebben ze alle soorten kaas die er toe doen binnen de Europese grenzen ter hand genomen. Uiteindelijk resulteerde dat in vier kaasmessen van hoge kwaliteit waarmee je alle belangrijke kazen goed kunt snijden. Vanzelfsprekend worden deze kaasmessen op ambachtelijke wijze met de hand vervaardigd door de meester messenmakers in Solingen.
Aan alle ergernis rondom het snijden van zachte kaas komt nu een einde met kaasmes Mola. Een kaasmes peciaal ontwikkeld voor alle zachte soorten kaas. Zonder moeite snijd je camembert, roombrie, Reblochon de Savoie, een Sainte Maure geitenkaasje of roomzachte gorgonzola.
De Mola herken je direct met het gevorkte en smalle lemmet, zodat de zachte kaas niet kan blijven plakken. Het lemmet is lichtjes gebogen en is voorzien van gegolfde tanden die aan één kant geslepen zijn. Deze tanden worden in het traditionele maakproces zorgvuldig met de hand gepolijst. Je houdt het mes vast aan het prachtig uitgevoerde pruimenhouten heft. Dat heft staat zodanig onder een hoek dat je nooit met je hand in de kaas komt. Het sierlijk gevorkte uiteinde van het lemmet laat je het delicate stukje kaas opprikken en serveren aan je gasten. Snijden en serveren zonder de kaas aan te raken.
Kaasmessen van Herder: de cadeautip bij uitstek voor kaasliefhebbers!
We gaan vandaag een heerlijk klein mediteraans gerechtje maken met mozzarella dat geschikt is voor bij de lunch maar ook voor een gezellig avondje.
Gegratineerde tomaten met plakjes buffelmozzarella en pesto
Je hebt nodig voor 4 personen:
De bereiding:
Als je zelf een winkel en een webshop hebt waar je messen verkoopt heb je natuurlijk het voorrecht met al deze producten in je eigen keuken aan de slag te gaan. Alleen dan kun je ervaren wat het ene mes doet verschillen van het andere, hoe het in de hand ligt en voor welke producten dat specifieke mes bij uitstek geschikt is. Vraag je ons om advies dan krijg je geen gelikt verkoop praatje maar gewone eerlijke informatie waar je wat mee kunt en die je helpt bij de aanschaf van het juiste Herder mes voor jou.
De messen van bijvoorbeeld Herder zijn stuk voor stuk ambachtelijke producten en ieder mes heeft zijn eigen kenmerken. Vandaag gaan we weer eens een keer een maaltijd bereiden met het geweldige Lignum 3 koksmes, voorzien van een prachtig pruimenhouten heft. Het bijzondere van de Lignum 3 zit hem in de extra hoge hardheid van het carbonstaal waarvan het lemmet is vervaardigd. Dat staal heeft een zeer hoog koolstofgehalte van HRC 60 ( Rockwell). Nu is een lemmet van “normaal” carbonstaal door de meesterslijpers van Herder al zeer scherp te slijpen, maar met de befaamde Solinger dunslijptechniek maken ze van de Lignum 3 een absoluut topmes. Een mes met een heel goede balans en grip waardoor je veilig kunt werken.
In het volgende recept gaan we niet alleen snijden maar ook gebrande nootjes hakken met onze Lignum 3. Veilig hakken doe je door het mes met de punt te laten rusten op de snijplank en het heft iets op te tillen, en dan in een rustig tempo het heft op en neer te bewegen waardoor als het ware een rollende beweging ontstaat. Houd je een product vast zorg dan dat je vingertoppen naar binnen zijn gekeerd. Doe het vooral rustig, alleen echte topkoks snijden met de snelheid van een mitrailleur. Een houten snijplank snijd niet alleen fijn maar is ook veilig voor je mes.
Voor dit vegetarische gerecht voor 4 personen heb je nodig:
Aan de slag:
De herfst is voor de kinderen een steeds terugkerend feest. Wandelen in bos of park en dan eikels, hazelnoten, beukennootjes of kastanjes rapen. Thuis met satéprikkers leuke dingen maken van de kastanjes en de eikels. Het is eigenlijk een soort herfstgoud.
De gewone paardenkastanje is niet eetbaar maar je hebt ook de tamme kastanjes die wel eetbaar zijn. Als je een tamme kastanje weet te staan in een park of bos bij je in de buurt dan is niets leuker dan daar rapen met dekinderen en ze samen gaan poffen boven een houtvuurtje in de tuin. Tamme kastanjes zien er heel anders uit dan de gewone kastanje.
Heb je geen mogelijkheid om ze te rapen in de natuur dan kun je tamme kastanjes ook in de winkel of op de markt kopen. Herder bloemenmesje perfect gereedschap Om de kastanjes voor het poffen in te kruisen is het Herder bloemenmesje heel handig gereedschap. Het korte lemmet en het slipvaste houten heft geven je veel grip op de kastanje en zo kun je goed kerven. Ook bij het insnijden van bijvoorbeeld pompoenen is dit bloemenmesje onmisbaar.
Kastanjes poffen boven een vuurtje, zoals een houtkorf, is heel simpel. Met een scherp mesje kerf je een kruis in de platte kant van de kastanjes. Besprenkel ze dan met wat water en wat zeezout. Zet een ruime platte pan boven het vuur en doe ze erin als de pan heet is. Regelmatig heen en weer rollen totdat de kastanjes open gaan en gepoft zijn. Smul ervan maar pas wel op, ze zijn gloeiend heet!
In de oven kun je ook prima kastanjes poffen. Zet de oven aan op 200 graden. Ook nu moet je in de platte kant van de kastanjes een kruis kerven. Leg ze op een ovenplaat, verdeel wat klontjes boter en zeezout erover en pof ze in ongeveer 20 minuten. Een gepofte kastanje gaat open staan.
Wij maken thuis regelmatig zelf pesto met basilicum uit eigen tuin. In het voorjaar binnen basilicumzaadjes opkweken tot kleine plantjes en als het warme weer komt buiten in een bak in de zon zetten en dagelijks water geven. Voor je het weet heb je basilicum voor de hele familie. Wat je afknipt groeit heel snel weer aan.
Wat heb je nodig:
Doe de kastanjes en de andere ingrediënten in een kom of diepe schaal. Gebruik voor het fijnmaken een staafmixer, maak er een niet te fijne pesto van, grof is deze pesto het lekkerst. Proef goed en breng naar je eigen smaak met citroensap en peper deze pesto op smaak. Perfect bij spaghetti deze zelf gemaakt kastanje pesto.
Als je zelf pesto maakt heb je altijd meer dan je direct kunt gebruiken. Maar pesto is uitstekend te bewaren. Doe het bijvoorbeeld in lege en goed schoongemaakte potjes van gewone pesto of de wat kleinere weckpotjes. Ook kun je pesto heel goed invriezen. Als je dat doet in een ijsblokjes vorm heb je kant en klare porties die je zo uit de vriezer kunt halen en kunt laten ontdooien voor de maaltijd.